Uutiset 2.5.2024 06:00

Matti Marjamäki vieraili koululla

Toimitus

Matti Marjamäki joutui nuorena moottoripyörä onnettomuuteen. Nyt hän kiertää kertomassa nuorille, mikä hänen kohdallaan meni pieleen ja toivoo, että samankaltaisilta tapaturmilta vältytään jatkossa.

15–24-vuotiaat yläasteelaiset, opiskelijat ja nuoret aikuiset kuuluvat liikenneonnettomuuksien suurimpaan riskiryhmään. Matti Marjamäki kuului tähän ryhmään joutuessaan moottoripyörä onnettomuuteen 23 vuotiaana. Tapaturma aiheutti Marjamäelle elinikäisiä vammoja, joista huolimatta hän on jatkanut moottoriurheilua. 

Tiistaina 23.4 hän kävi Rantasalmen yhtenäiskoululla jakamassa tarinansa yläaste- ja lukioikäisille opiskelijoille. Marjamäki toi tapausesimerkin vakavasta liikenneonnettomuudesta lähelle nuoria ja selvensi, että se voi mahdollisesti sattua kelle vain. Hän korosti liikennevastuullisuuden tärkeyttä, sillä nuoret voivat nyt tehdä järkeviä päätöksiä ja välttää riskit liikenteessä. Tapaturman jälkeen on kuitenkin mahdoton mennä takaisinpäin ja toimia enää toisin.

Tunnelma salissa oli keskittynyt ja kaikkien oppilaiden silmäparit tuijottivat kiinnostuneina kohti esitystaulua Marjamäen aloittaessa tarinaansa. Hänellä oli kertoessaan mukana kypärä, joka pelasti hänen henkensä ja kuvasarja, joka oli otettu tapahtumapaikalta. Kuva kerrallaan tultiin lähemmäksi tien kohtaa, jossa oikea rytinä oli lopulta tapahtunut. Esityksen edetessä hän kertoi nuorille mitkä asiat mahdollisesti johtivat tähän hänen elämäänsä mullistaneeseen tapahtumaan ja jakoi ajatuksia kuinka sen olisi mahdollisesti voinut välttää.

Marjamäen tapauksessa ajamiseen ei liittynyt alkoholia, kisailua, temppuilua eikä huonoja ajo-olosuhteita. Sen sijaan Marjamäki katsoo syyksi monet peräkkäiset epäonniset sattumat ja lopulta tienlukuvirheen. Tapahtuma kulun viimeisillä hetkillä tultiin metsäiseen tienpätkään. Marjamäki oli jo kallistamassa pyöräänsä oikealle, kun loppukesällä rehottavimmillaan olleiden puiden lehtien takaa paljastui kaarre vasempaan-liikennemerkit. Sekunnin murto-osassa ajatukset muuttuivat rennosta ajoreissusta siihen tosiasiaan, että hänen henkensä on pelissä. 

Marjamäki kerkesi alkaa jarruttamaan, mutta päätyi moottoripyöränsä kanssa kyljeltään voimakkaalla teholla ojan reunustalla olleeseen kukkapenkkiin ja sitten aukealle omakotitalon pihalle. Aukealle omakotitalon pihalle tullessaan moottoripyörä tökkäsi maahan ja jatkoi matkaa pyörien vuoroin nokaltaan ja perältään. Marjamäki itse sai voimakkaan iskun pyörästä ja lensi monta metriä ilmaan. Omien sanojensa mukaan kierien kuin ilmaan heitetty pizzataikina. Useista iskuista johtuen hänen alaraajansa halvaantuivat.

Se ei ole kuitenkaan estänyt häntä jatkamasta moottoriurheilua tai tekemästä muita asioita. Uuteen elämään on kuitenkin ollut kova totutteleminen. Harjoittelu on aloitettu istumaan noususta. Suomessa on oma selkäytimeen kohdistuneiden vaurioiden toipumiseen tarkoitettu sairaalaosasto, sillä ne ovat harmittavan yleisiä. Useimmiten potilaat ovat juuri liikenneonnettomuuteen joutuneita 15–24-vuotiaita.

Marjamäen toipumisessa oikea pelastus on ollut hänen tukiverkostonsa ja ystävät. Hän halusi kertoa, kuinka tärkeää on auttaa ystävää, jos hän kokee jotain niin dramaattista. Marjamäki puhui myös siitä, kuinka todellisen ystävyyden raja on se, kun tulee tapaamaan toista päivittäin. Silloinkin, kun toinen on tilassa jossa ei saata edes ymmärtää mitään.

Marjamäen mukaan yksi vaikeimmista asioista oli kääntää ajatukset pois siitä mitä oli jäänyt kokematta ja vaihtaa ne ajatteluun siitä mitä on vielä kokematta.

Sara Lehtonen 9-luokka