Pääkirjoitus 12.7.2023 06:00

Apu lähellä ja kaukana

Markku Leskinen

Poliisia, palo- ja pelastustoimea sekä ensihoitoa tarvitaan hätätilanteessa kiireellisesti, mielellään heti. 112 soittajalle odotukseen kuluvat minuutit ovat pitkiä. On tosiasia, että Suomi on harvaanasuttua seutua ja matkat avun tarvitsijan luokse voivat olla Lapin perukoilla sadoissa kilometreissä. Rantasalmen kohdalla etäisyydet voivat olla useita kymmeniä kilometrejä. Alueet eivät ole palvelujen saatavuudessa tasa-arvoisia, jos kriteerinä on toimintavalmiusaika. Alueet ovat tasa-arvoisia siinä, että paikalle lähdetään.

Hätätilanteissa reagointiaika on kuitenkin keskeinen lopputuloksen kannalta. Jonkun pitää ensin huomata hätätilanne. Siihen onkin kehitetty automaattisia järjestelmiä, jotka antavat hälytyksen heti. Ennaltaehkäisevä varautuminen ja automatiikka pienentävät riskiä kohdata suurempi vahinko, mutta kaikkia vahinkoja nekään eivät voi estää. 

Etelä-Savossa 24/7 palokunnat sijaitsevat Savonlinnassa, Mikkelissä ja Pieksämäellä. Sopimuspalokuntia alueella on 27. Poliisin tilastoimia rikoksia on Rantasalmella ollut tämän vuoden aikana 18. Itä-Suomen poliisilaitos palvelee 44 kuntaa. Lähimmät poliisiasemat ovat Savonlinnassa ja Varkaudessa. 

Turvallisuuspalveluiden kohdentamisessa toteutuu niin sanottu Matteus-efekti. Sen mukaan niille, joilla jo on, annetaan. Kaupungeissa asuu eniten ihmisiä, joten riskianalyysin seurauksena niihin kannattaa sijoittaa resursseja. Siten tavoitetaan lukumääräisesti suurempi määrä ihmisiä. Keskuksien ulkopuolella asuvia on vähän, joten palvelut toteutuvat enimmäkseen hyvin. Tämä logiikka ei kuitenkaan lohduta niitä, jotka asuvat kauempana. 

Meidän kannattaa kerrata tai lukea pelastuslaki (379/2011), jotta ymmärrämme omat velvollisuutemme hätätilanteissa ja toimimme ennaltaehkäisevästi. Näin kesäaikaan sanonta ”ei vara venettä kaada” on hyvä periaate sekä sen muistaminen, ettei ”vahinko tule kello kaulassa”. Eletään turvallisuus edellä!

Käydessäni Mustalahden satamassa huomasin tilanteen, jossa ensihoitoyksikkö oli paikalla. Kyse ei ollut hätätilanteesta, mutta tilanteesta jossa tarvittiin apua. Joku herrahenkilö oli aikeissa lähteä purjehtimaan purjeveneellä. Vene oli vielä peräkärryssä ja maston nosto ei ollut tehtävissä ilman apua. Apulaisiksi oli löytynyt kaksi ensihoitoyksikön työntekijää. 

Hyvä työ tuli siinä tehtyä!

Näytä mainos