Pääkirjoitus 16.10.2024 06:00

Arvot puntariin

Markku Leskinen

Eloisan aluevaltuuston etäkokouksen kesto alkaa olla jo liikaa. Käytännössä koko työpäivän mittainen kokous on monella tapaa vaikea. On jo hieman nolon puolella, ettei säästötavoitteiden päätösten yhteydessä huomattu lakiongelmaa. Laittomiksi todetut päätökset palautuvat aluevaltuustolle myöhemmin. 
Menojen leikkauksiin joudutaan myös Rantasalmella. YT-menettely tarkoittaa käytännössä henkilökuntaresurssin vähennyksiä. Asetetut säästötavoitteet koskettavat useaa henkilöä kunnan palkkalistoilla. Eläköitymisen kautta voidaan vähentää työntekijöitä, jos tilalle ei palkata uutta henkilöä. Säästöjä toki saadaan, mutta jäljelle jäävien työmäärä kasvaa entisestään. Jo nyt moni kunnan työntekijä hoitaa isoa ”salkkua”. 
Menoleikkauksien syinä todetaan muun muassa työelämäpalveluiden tulo kunnan vastuulle ja kohonneet koulukyytikustannukset. Koulutoimeen kohdistuvat säästötoimet ovat vaikutuksiltaan monimutkaisia. Jakotunneilla ja opettajien määräaikaisuuksilla on saatu resurssijoustoa, jota tarvitaan esimerkiksi, kun oppilaat tarvitsevat yksilöidympää yleistä tukea, tai kun opettajia sairastuu. Liian tiukaksi mitoitettu resurssointi näkyy lopulta oppilaiden ja opettajien heikentyneenä hyvinvointina ja alempina oppilaiden oppimistuloksina. 
Kunnan viranhaltijat ja päättäjät kohtaavat menoleikkauksista päättäessään arvoristiriidan. Yhtäältä heidän tulisi parantaa kuntalaisten hyvinvointia ja toisaalta saada rahat riittämään. Toimintojen tehostamisella voidaan jossain määrin löytää keinoja pärjätä vähemmällä. Tehostamisessa koetetaan muuttaa työtapoja, jotka ovat tunnetusti haastavia muuttaa nopeasti. 
Kuntalaisena menoleikkauksia ymmärtää ja voi hyväksyäkin paremmin, jos päätöksien perustelut ovat tiedossa. YT-menettelyn vaiheista ja tuloksista tarvitaan nyt avointa tiedotusta. On hyvä muistaa, että Rantasalmen tilanne on moneen kuntaan verrattuna hyvä. Käytettävissä olevat resurssit on jatkossa käytettävä viisaasti. Tämän lisäksi myös kuntalaisten on mietittävä uudestaan kantansa siihen, että mitkä ovat kunnan tehtävät tässä uusimmassa yhteiskunnallisessa tilanteessa. Tummista tunnelmista huolimatta on tarpeen säilyttää usko hyvään tulevaisuuteen. Kannattaa sytyttää kynttilä.