Pääkirjoitus 19.2.2025 06:00

Arvot puntarissa

Markku Leskinen

Euroopalle annettiin ”arvo-opetusta” USA:n suunnalta. Tästä seurasi usea tulikivenkatkuinen eurooppalainen puheenvuoro. Suomen vinkkelistä katsottuna keskeisen Nato-liittolaisen toiminta herättää huolia, esimerkiksi että onko USA:n Eurooppa-politiikka muuttumassa. USA:n varapresidentin puheessa ei puhuttu Natosta eikä Ukrainasta. Nyt puhuttiin arvoista.

Arvoista puhuminen on aina paikallaan ja jokaisen kannattaa puntaroida omia arvojaan. Arvoliberalistista eurooppalaista aatetta ilmaisevat muun muassa demokratia, uskonnon ja omantunnon vapaus ja sananvapaus. Näihin asioihin voidaan ottaa vapaasti kantaa ja olla poliittisesti jotakin mieltä oikeistolaisuudesta vasemmistoon saakka.

Amerikkalaiset äänestäjät valitsivat presidentikseen oikeistoa edustavan Trumpin ja nyt muu maailma saa seurata mitä tapahtuu. Äänestämisellä voidaan siis oikeasti vaikuttaa. Suomessa on tänä keväänä kunta- ja aluevaalit, jossa voimme äänestää ja vaikuttaa omiin asioihimme. Nyt tarvitaan myös ehdokkaita, kuten Eero Sistonen tässä numerossa toteaa. Monipuoluejärjestelmän hienous on siinä, että erilaisia kantoja voidaan puntaroida ja löytää päätöksien perusteeksi kanta, jonka taakse enemmistö voi asettua.

Poliittiset arvostukset ovat arvosuhdanteiden alaisia. Suomessakin on ollut ja tulee olemaan vaihtelua siinä, millaiset aatteet saavat kannatusta. On kuitenkin huolestuttavaa, että aatteelliset kysymykset ovat taipuvaisia jäämään nykypolitikoinnissa taka-alalle. Julkisuustilaa saavat ehdokkaan muut kuin aatteelliset piirteet ja erilaiset populismin piiriin kuuluvat kannanotot. 

Meihin kohdistuu monelta suunnalta propagandaa ja indoktrinaatiota eli vaikutuspyrkimyksiä. Arvotietoisuus auttaa kuitenkin globaalin ja paikallisen nykymenon hahmotuksessa. Sen turvin emme äänestäjinäkään ole kuin tuulten vietävissä.