Uutiset 1.11.2023 06:00

Asenne, renkaat ja ajotapa ajoissa talvimoodiin

Toimitus

Keskeisten liikenne- ja ympäristötoimijoiden tukema Renkaat kelin mukaan -kampanja kiinnittää jälleen huomiota rengasvalintojen turvallisuuteen ja ympäristövaikutuksiin. Liikenne- ja viestintäministeriö, ympäristöministeriö ja Liikenneturva kehottavat autoilijoita seuraamaan sää- ja keliennusteita ja vaihtamaan ajoissa talvimoodiin niin renkaiden kuin ajotavan osalta.

Liikenneturvan johtava asiantuntija Juha Valtonen nostaa heti kärkeen asian, mitä ei kannata unohtaa. ”Arvio talvirenkaiden vaihdosta kannattaa tehdä oman liikkumisen ja tarpeiden mukaisesti. Jos vaihtoehtoja, kuten esimerkiksi joukkoliikennettä ei ole, tulee talvirenkaat vaihtaa mieluummin ennemmin kuin myöhemmin.”

Vaihda asenne talviasetuksiin ajoissa:

  • Seuraa sääennusteita ja kelivaroituksia.
  • Vaihda talvirenkaisiin ennen ensiliukkaita.
  • Suunnittele matka ja matkustustapa.
  • Aja ennakoiden ja pidä turvaväliä.

Talvirenkaita käytettävä keliperusteisesti

Kesäkuussa 2020 voimaan tulleen tieliikennelain mukaan talvirenkaita on käytettävä 1.11.–31.3., jos sää tai keli sitä edellyttää. Nastarenkaita saa käyttää kelin vaatiessa muulloinkin. Nastattomien talvirenkaiden eli kitkarenkaiden käyttöä ei rajoiteta, joten ne voi vaihtaa alle hyvissä ajoin ennen liukkaita kelejä.

– Liikenneturvallisuuden kannalta on tärkeää, että talvikelillä käytetään hyväkuntoisia nasta- tai kitkarenkaita. Kuljettaja on vastuussa siitä, että auton alla on keliolosuhteisiin sopivat renkaat, toteaa erityisasiantuntija Juuso Suomento liikenne- ja viestintäministeriöstä.

Nastattomilta talvirenkailta vaaditaan M+S-merkinnän lisäksi lumipitomerkintää (3PMSF) joulukuusta 2024 alkaen. Rengasvalinnassa kannattaa tukeutua myös EU-rengasmerkintään, joka tarjoaa tietoa renkaan polttoainetaloudellisuudesta, ohiajomelusta ja suorituskyvystä märkä-, lumi- ja jääpidon osalta.

Liikenneturva