Pääkirjoitus 8.11.2023 06:00

Himmelin tekoon

Markku Leskinen

Etelä-Savon hyvinvointialueen aluevaltuuston kokouksen seuraaminen on todellista tositeeveetä. Jos tietokoneet tai älypuhelimet ovat vähänkään tuttuja, niin kokouksen seuraaminen suorana lähetyksenä tai nauhoitteena on mahdollista (löytyy YouTubesta haulla Eloisa). Talouden ympärillä käytävä keskustelu on karua todellisuutta. Rahat eivät riitä nykymuotoisiin sote-palveluihin. Säästöjä pitäisi saada aikaan, mutta keinot ovat vähissä.

Hallituksen esityksessä oli pelastustoimelle 300 000 euron säästämistavoite. Summa on kokonaisuuden kannalta todella pieni, mutta se oli riittävä osoittamaan, miten vaikeista asioista säästötalkoissa on kyse. Tällä hetkellä on vielä mahdollista puhua talkoista eli yhteisestä etsinnästä, mutta edessä ovat hyvin todennäköisesti pakkosäästöt. 

Politiikka on nykytilanteessa draamaa, jonka rooleissa ei ole mukavaa olla. Suomi on monen muunkin länsimaan tavoin päätynyt tilanteeseen, jossa väestörakenne ei ole kunnossa. Huoltosuhde on muuttunut ja muuttuu koko ajan huonommaksi, mikä tarkoittaa lyhyesti sanottuna sitä, että rahat eivät riitä nykymuotoisen eläke- ja sotejärjestelmän ylläpitämiseen. Tämä on karu tosiasia ja häjy ongelma.

Eduskunnan päättäjät ovat voineet pitkittää ikävien päätösten toteuttamista velkaantumalla. Pohjoismainen hyvinvointivaltiomme on siis ollut jo pitkään kalliissa tehohoidossa. Nyt sille ollaan pistämässä elvytyskieltoa. Tilalle tulee vähitellen uusi sote-malli, johon Suomella katsotaan olevan varaa. Poliittiset päättäjät valtakunnallisesti, alueellisesti ja paikallisesti ovat hankalassa raossa: yhtäältä pitäisi uskaltaa päättää säästökohteista ja toisaalta omia äänestäjiä ei pitäisi suututtaa. Tulemme näkemään rikasta poliittista retoriikkaa lähitulevaisuudessa. 

On hyvä, että aluevaltuuston kokoukset ovat julkisia. Kansalaiskeskustelun on hyvä olla todellisen tilanteen tasalla, jotta asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä. Jos Eloisa olisi yritys, niin se olisi jo nyt konkurssissa. Talouden tasapainottaminen on sille välttämätön tehtävä. 

Sote-himmelin osien olemuksen ratkaisee viime kädessä eduskunta, joka päättää rahoituksen tason. Vielä tällä hetkellä himmelimme on kookas ja hienokin. Emme kuitenkaan tiedä uusien olkien lukumäärää ja lankojen pituutta. Varmaa on, että uusi himmeli tulee olemaan nykyistä pienempi. Toivottavasti kuitenkin edes aika hyvä, jotta sitä kelpaisi katsella.