Hintalappuja
Joulukuu on ovella ja joulukauden avajaisetkin ovat tulevana viikonloppuna. Joulu on monille se juhlien juhla, johon halutaan satsata rahaa, aikaa ja vaivaa. Meillä saattaa olla etukäteen päätös kokonaisbudjetista. Käytännössä monen hyvä aikomus ei toteudu, kun keksitään uusia ideoita lahjoiksi tai herkuiksi.
Olisi varmaankin hyvä seurata omaa joulubudjettia ja sen muutoksia useamman vuoden ajan. Jos seuranta vielä erittelisi menot luokkiin, niin todennäköisesti se osoittaisi, että monella budjetti on kasvanut ruuan ja tavaroiden kallistumisen seurauksena. Varmasti on myös niitä, joiden on ollut pakko säästää.
On kylmä tosiasia, että lähes kaikella on jonkinlainen hintalappu. Kuluttamisen hintalaput muuttuvat, kuluttajien ostovoima vaihtelee suhdanteiden mukaisesti ja maailman tapahtumat vaikuttavat finanssitapahtumiin. Talouden tapahtumat on kokonaisuus, jonka mekanismeja pitää yrittää ymmärtää. Talous on koko ajan liikkeessä oleva ja muuttuva ilmiö, joka voi muuttua nopeastikin jonkin uuden mustan joutsenen seurauksena.
Poliittinen suunnittelu on haastavaa. Viime päivinä on esimerkiksi uutisoitu, että Suomessa työn tuottavuus ei ole samalla tasolla kuin kilpailijamailla. Yhdeksi syyksi tähän on ehdotettu, että Suomessa päätettiin panostaa ammatilliseen koulutukseen enemmän kuin korkeakoulutukseen. Monessa maassa puolestaan päätettiin lisätä korkeakoulutuksen opiskelupaikkoja ja nyt niillä mailla näyttäisi menevän taloudellisesti paremmin. Jälkikäteen opittiin, että Suomen tekemä päätös ei ollutkaan hyvä.
Rantasalmen kunnassa tulevan vuoden talousarviokeskustelu saa päätepisteensä joulukuun valtuuston kokouksessa, jossa poliittisesti päätetään säästötoimista. Hallitus oli esittänyt tiukkaa menokehystä lautakunnille, joiden ehdottamat säästökohteet ovat herättäneet jo huolta kuntalaisissa.
Eloisan budjettiin puolestaan vaikuttaa loppuviikosta tehtävä valtioneuvoston linjaus lainanottovaltuudesta. Sen myötä tiedetään, että rakennetaanko Rantasalmelle uutta paloasemaa jo tulevana vuonna.
Rantasalmella esitellään valtuustolle talousarvion toteutumista kolme kertaa (huhtikuun ja elokuun lopun tilanne ja tilinpäätös). Nämä raportit eivät ole olleet julkisia kokousmateriaaleja, joten ainoastaan kokouksessa esitetyt asiat ja kysymykset ovat saatavilla julkisesti (kuunneltavissa digiuutisen linkistä). Varsin vähän ne herättivät keskustelua.
Talousarvion hyväksyminen on kunnassa tärkein hallinnollinen ja poliittinen tapahtuma. Pian tiedämme lisää tulevasta vuodesta. Tuleeko lypsyrahoja vaiko tiukkaa säästämistä? Huhtikuussa ovat alue- ja kuntavaalit.