Kulttuuri 4.6.2024 16:16

Huikea kitarakonsertti

Markku Leskinen

Helsinki Guitar Duon kitaristit Rody van Gemert ja Jose Casallas saapuvat Helsingistä heinäkuun ensimmäisenä lauantaina esiintymään Vanhaan Pappilaan Rantasalmelle.

Konsertin ”Muualta tulleet” teemana on nimensä mukaisesti muualta tulleet vaikutteet. Sen suomalaisia säveltäjiä ovat Pekka Jalkanen ja Jukka Kaakkomäki. Kaakkomäeltä kuullaan kahden teoksen kantaesitykset. Pekka Jalkasen teos ”Traatena terne tsaave” (Aja nuori poika) on Helsinki Guitar Duon tilausteos, joka kantaesitettiin viime vuonna. Teos on kollaasi Suomen romanien vanhoista laulusävelmistä, mahtilauluista, hevosmiesten lauluista ja vanhojen naisten valituksista. Lisäksi kuullaan teoksia, joiden säveltäjinä ovat Julian Arcas, Yimi Manuel Robles, Graham Lynch ja Isaac Albeniz.

Hollantilainen kitaristi Rody van Gemert (s.1972) on ollut ahkera kamarimuusikko ja tehnyt yhteistyötä muusikoiden ja tanssijoiden kanssa. Hän on ollut myös perustamassa Ensemble Insomniota, Helsinki kitaraduoa ja Archipelago-trioa. Hän valmistui Amsterdamin Sweelinck-konservatoriosta sekä Kölnin musiikkikorkeakoulusta musiikin maisteriksi. Lisäksi hän opiskeli Hiroshiman Elisabeth musiikkikorkeakoulussa sekä Sibelius Akatemian DocMus-tohtorikoulutuksessa, opettajinaan muun muassa Norio Sato, Jukka Savijoki ja Zoran Dukic.

Rody on soittanut monissa Euroopan maissa, Färsaarilla, Etelä-Afrikassa, Meksikossa ja Japanissa. Hän on korsertoinut mitä erikoisimmissa paikoissa päiväkodeista naisvankiloista ja dementiakodeista Amsterdamin Concertgebouw’hin, Tukholman Royal Halliin ja Tokio Opera City’iin. Hän on kantaesittänyt noin 140 sävellystä, niin sooloteoksia kuin kamarimusiikkia, säveltäjinä muun muassa Lotta Wennäkoski, Matthew Whittali, Robin de Raaff ja Ton That Tietja Graham Lynch.

Rody van Gemert soittaa Antonio de Torres ’La Perla’ SE 30 kitaraa vuodelta 1882. Kitaran restauroi Uwe Florath vuonna 2022 Suomen Kulttuurirahaston apurahalla.

Jose Casallas (s. 1982) aloitti kitaransoiton opiskelun Bogotassa, Kolumbiassa. Innostuneena oppilaana hän harjoitteli valtavasti, mikä johti  17-vuotiaana opiskelupaikkaan Kolumbian kansallisessa yliopistossa. 

Valmistuttuaan yliopistosta vuonna 2005 hän muutti Pariisiin opiskelemaan Ecole Normale de Musiquessa Alberto Poncen oppilaana ja L’Hay les Roseskonservatoriossa Tanja Chagnotn johdolla.

Vuonna 2011 elämä vei hänet Suomeen, jossa hän pääsi opiskelemaan Metropolia ammattikorkeakouluun Petri Kumelan kitaraluokalle. Keväällä 2019 Jose valmistui kitaransoiton maisteriksi Tukholman Kungliga Musik-
högskolanista.

Jose on saanut sekä kansallisia että kansainvälisiä palkintoja, kuten espanjalaisen musiikin nuorisopalkinnon Andres Segovia -kilpailussa vuonna 2009 ja finalistidiplomin Linares Andres Segovia -kilpailussa vuonna 2012. Hän on myös osallistunut Luis Angel Arangon kolumbialaisten lahjakkaiden nuorten konserttisarjaan vuonna 2001 ja nuorten muusikkojen Alliance Francais -konserttisarjaan vuonna 2005.

Jose Casallas soittaa Manuel Velazquezin vuonna 1958 valmistamaa kitaraa.