Kolumnit 31.5.2023 06:00

Hyvä kesä!

Jopi Lyytinen

Totta, kesä on varmasti hyvin monen toive vuodenaika ja ei suotta. Silloin mieli vapautuu, luonto  herää runsauteensa, kesäloma on jo aivan nurkilla ja kaikki tuntuu suorastaan loistavalta. Ja jäätelöä menee, nam! 

Sitä innolla seuraa, miten luonto puhkeaa kukkaansa, linnut visertävät ja puuhailevat pesähommia,  niillä hippalentoa ja pujottelua riittää, kunnes yhteys on löytynyt ja pesän rakentaminen voi alkaa.  Olen muutamina aamuina noussut aikaisin ja ilman ollessa tyyni, mennyt ulos kuulostelemaan,  miten monet eri linnut konsertoivat paljon ja kyllä eri ääniä ja äänialoja riittää. Matalimmat hertsit  hönkii Kaulushaikara läheisellä järvellä, muiden huolehtiessa muista nuoteista. Vanha viidakon sanonta kuuluu, ”Kuu kiurusta kesään, puolikuuta peipposesta,västäräkistä vähäsen, piäskysestä ei paiveekään” pitänee vieläkin jollakin lailla paikkansa. Siihen vielä Käki, tuo ehdoton  Suomen kesän alkaneeksi julistaja, kukkuu, niin silloin se on monen mielestä virallista. Toki käen  kukuntaa voi kuulla jo vaikka alku talvesta, jos on esimerkiksi kiireellä pinkonut hakemaan aitasta  jotain ja kiskaiset ovella itseäsi voimalla päähän, niin voi sarjakuvamainen kukunta alkaa. Monesti  myös tähtien olemassaolo voi tulla tutuksi ja tirppasten ”tsirp tsirp” kuuluminen ja näkyminen  myös. Joku näistä tai jopa kaikki kerralla. Mutta sen voi tulukita kaipuuksi kesään ja ottaa otsaan  nousseen patin positiivisena tiedoituksena, että sieltä se kesä tulee. Siihen vaan tarvittiin tuo aitan  ovi. 

Kesällä väkeä liikkuu paljon ja monenlaisin välinein. Liikenteeseen ilmestyvät moottoripyörät,  avoautot, polkupyöräilijät, monet muut vipeltäjät. Monille vesillä liikkuminen ja oleminen, on  tärkeä osa kesää. kuitenkin siellä on hyvä muistaa vastuullisuus, pelastusliivit ja yleensäkin  käyttäytyminen, silloin on mahollisuudet välttyä suuremmilta vahingoilta. Ja sen alkomahöylin  kanssa läträämisen, jos on pakko, voi tehdä muualla kuin vesillä. Sitähän voisi vaihteeksi kokeilla  hönössä olemista iliman viunaakin, lopputulos on sama, mutta turvallisempi ja kivuttomampi. 

Ilmat vaihtelevat kesällä, pääasiassa on lämmintä ja leppoisaa säätä, mutta vesikuurot ukkosineen,  tuovat vain oman värikkyytensä ilmoihin, satoi tai paistoi, se kuuluu asiaan. 

Kesäfestareita riittää myös joka lähtöön pitkin poikin Suomea, siihen lisäksi monet muut  tapahtumat. Ja on hienoa, että niitä jaksetaan järjestää ja väki malttaa niissä käydä. Varmaa on, että  jokaiselle niitä kaipaaville löytyy mieleinen pöhinä ja piristävä tapahtuma. 

Useimmille vakioita kuvioita varmaan ovat myös mattojen pesu, suursiivoukset, sukujuhlat,  järvessä killuminen ja ehdoton ykkönen; mökkeily. 

Monille tuo mökillä oleminen kesällä on edelleen se kaikkein mukavinta, vaikka siitä onkin jo  kuoriutunut monelle ykköspaikka läpi vuoden. Kuitenkin kesä möksällä antaa paljon, voi viilettää  paljain jaloin, kaatuilla kusiaispesään, jonka jälkeen SuperHessun vauhdilla järveen, grillata monta  repullista makkaraa, lukea ne kymmenet samat Jerry Cottonit uudestaan, kauniin kesäiltana soudella ruohikon reunaan virvelöimään, nakella uudet uistimet pohjaan kiinni, lopulta virvelikin on  muuttunut keihääksi, lennättäen sen pidemmälle kuin Tero Pitkämäki. Voi olla, että samalla  suunnalla järveä, on jo useampikin kela vapoineen löytäneet uuden kodin pohjasta. Mutta kuluu se  kesä noinkin. Pääasia että mieli lepää. 

 Eli tapoja viettää kesää on monia, mutta tietyt vakiokuviot ovat matkassa kesästä toiseen ja se on  vain hyvä, jokainen tekee mitä haluaa ja viettää kesää nii kuin haluaa. 

Vielä kun muistetaan kaiken vinkeän melskeen ja rentoilun lomassa antaa rauha naapureille,  eläimille ja yleensä kaikille eläville, niin jo vain me kaikki voidaan nauttia kesästä ja uudesta  kesähatusta hyvillä mielin ja leppoisasti. 

Hyvää kesää Kaikille!