Pääkirjoitus 8.2.2023 06:00

Hyvää ystävänpäivää!

Markku Leskinen

Alkunsa ystävänpäivän vietto on mahdollisesti saanut jo antiikin Roomassa (Wikipedian mukaan). Ystävänpäivästä tuli historian saatossa ja monipolvisten vaiheiden jälkeen rakastavaisten juhlapäivä. 

Suomessa ystävänpäivä on kuitenkin yleisempi ystävien muistamiseen liittyvä juhlapäivä, jota on vietetty 1980-luvulta lähtien. Kalenterissa ystävänpäivä on virallisesti ollut vuodesta 1996. Ennen lähetettiin ystävänpäivänä kortteja, nyt someviestejä. Niin se vaan maailma muuttuu. 

Kuulun niihin ihmisiin, joilla on ollut ja on edelleen vähän ystäviä. Se ei ole tarkoittanut, että olisin kokenut olevani yksinäinen. Minulle on riittänyt, että minulla muutama ystävä. 

Ystävät ovat tärkeitä, jotka auttavat selviämään ja kestämään elämän karikoissa. Nykyään voidaan sanoa, että ystävät tuovat meille resilienssiä. Ystävät lisäävät hyvinvointiamme. Moni muistaa ystäviin liittyviä sananlaskuja tai värssyjä. Ensimmäisenä mieleeni tuli: hädässä ystävä tunnetaan. 

Ystävyys on kuin kestävä lanka ystävien välillä. Yhteys säilyy, vaikka aikaa näkemisestä olisi vuosia. On kuin juttu jatkuisi siitä mihin viimeksi jäätiin. Sellaisia todella hyviä ystäviä minulla ei ole kuin muutama. Kiitos heille!

Näytä mainos