Pääkirjoitus 10.7.2024 06:00

Hyviä signaaleja

Markku Leskinen

Signaali on oikeastaan tunnistettu viesti. Jotkut signaalit ovat heikkoja ja kätkeytyvät hälyyn ja kohinaan. Toiset signaalit ovat vahvoja ja selkeitä. Rantasalmi on tosiasiallisesti monipuolinen kulttuuripitäjä varsinkin kesäaikaan, kun signaalina pidetään lukumääräistä tarjontaa. Tässäkin lehdessä on useita ja selkeitä signaaleja esimerkiksi musiikkitapahtumista, kesäteatterista, käsityökulttuurista ja korkeatasoisesta ruokakulttuurista.

Kulttuuripitäjäasema tarkoittaa myös sitä, että paikallisiin tapahtumiin osallistutaan. Tiedetään, että osallistuminen lisää kokonaisvaltaista hyvinvointia. Kesällä saa laiskottaa, mutta jonkinlainen oma kulttuurisuunnitelma olisi hyvä olla itselle ja perheelle. 

Arkirutiinilla on havahduttavan suuri merkitys. Me olemme taipuvaisia kehittämään rutiineja työhömme ja omaan arkeemme. Rutiinien merkitys on siinä, että se säästää päänvaivaa tekemisiä suunniteltaessa ja tehdessä. Arkirutiini on sopeutumista arjen haasteisiin. 

Liika on liikaa rutiineissakin. Aivoterveys edellyttää aivojen käyttämistä ja virikkeitä. Kulttuuritapahtumiin osallistuminen, käynti inspiroivassa kahvilassa tai nauttiminen huippukokkauksen antimista ovat esimerkkejä ennaltaehkäisevästä hyvinvointityöstä. Pitää lähteä liikkeelle ja löytää omat kulttuuriset kiinnostuksen kohteet. 

Kaiken ei tarvitse olla varsinaisesti uutta ja ihmeellistä. Paluu vanhoihin harrastuksiin voi myös olla mukavaa. Olin parikymppisenä innokas lavatansseissa kävijä. Sittemmin tämä harrastus hiipui ja tanssahtelu unohtui jonnekin. Taidanpa ottaa tavoitteeksi, että käyn ainakin yksissä perinteisissä lavatansseissa vielä tänä kesänä.