Pääkirjoitus 27.3.2024 06:00

Hyviä yritysuutisia

Markku Leskinen

Monen maaseutukunnan keskustan katukuva on karu – on tyhjiä liiketiloja ja ränsistyneitä taloja purkua odottamassa. Kaupungeissakin keskustojen tyhjeneminen kaupoista on ollut jo pitkään ongelmana. Maaseutukunnissa se on vieläkin suurempi menetys, koska autioituva keskusta vihjaa näkyvästi kituvasti häviävästä kunnasta. Rantasalmi on tässä poikkeus, sillä Kylätieltä löytyy useita kivijalkakauppoja. Siksi on erinomaisen hieno yritysuutinen, että kodinkoneita saa jatkossakin ostettua Rantasalmelta.

Kauppojen kannattavuus ei voi perustua vain kausiasukkaiden varaan. Kuntalaisten tulisi käyttää ensisijaisesti oman kylän palveluita. Niistä saa lähes kaikkea, jos ei heti mukaan niin tilaamalla tavara tulee parissa päivässä. Pieni hintaero häviää, kun muistaa vähentää matkakulut ja että osa hinnasta on oman kunnan elinvoimaisuuden edistämisrahaa. Halvin hinta ei ole aina halvin kokonaishinta!

Kunnanvaltuustolle ehdotettavat teollisuuskiinteistökaupat ovat myös hyviä yritysuutisia. On hienoa, että yrittäjät uskovat omaan tekemiseensä. Kunnalle todennäköisesti seuraa myynnistä alaskirjauksia, mutta pitkällä aikavälillä ajateltuna kiinteistöistä luopuminen on taloudellisesti perusteltua. 

Hyvää pääsiäistä!