Seurakunta 19.12.2023 06:00

Joulun symbolit

Toimitus

Joulua vietetään tällä viikolla. Monet ovat valmistelleet joulua jo adventin aikana ja joulukoristeita on laitettu esille. Näin luodaan juhlan tuntua jo etukäteen ja valmistaudutaan juhlan viettoon kaunistamalla kotia. Joulu on Jeesuksen syntymäjuhla. Eri koristeilla on oma viestinsä meille kaikille. 

Joulukuusi on yksi joulun symboleista. Kuusi on vihreä talvellakin, kun muu ympäristöstä näyttää kuolleelta. Pimeän ja kylmän keskellä kuusesta on tullut paratiisin elämänpuun symboli, joka jouluna kertoo todellisesta elämänpuusta, Jeesuksesta, joka antaa ikuisen elämän.

Jouluvalot tuo vuoden pimeimpään aikaan toivoa. Valo voittaa pimeyden. Jouluvalot ja kynttilät kertovat valosta ja toivosta, jonka Jeesus toi syntyessään maailmaan. Kulta- ja hopeanauhat, jotka kuusta voivat koristaa, kertovat myös valosta ja juhlasta. Ne muistuttavat myös lahjoista, joita itämaan tietäjät toivat Jeesukselle.

Enkelit julistavat joulun ilosanomaa. Enkelit toivat paimenille tiedon Jeesuksen syntymästä ja lauloivat: Jumalalle kunnia korkeuksissa, maan päällä rauha ihmisillä, joita hän rakastaa. Enkeleitä on käytetty aikoinaan myös Suomessa joulukuusen latvassa, ennen kuin tähti korvasi tämän käytännön 1900-luvun alkupuolella.

Monet tähdet kuusessa rakentavat tähtitaivaan, jossa korkeimmalla loistaa suurin ja kirkkain tähti, joulutähti. Se tähti ohjasi itämaan tietäjät katsomaan ja kumartamaan lasta. Seimiasetelma on Marian, Joosefin ja Jeesus-lapsen kera vanha koriste. Varsinkin ulkomailla on tapana, että kirkon lähelle ulos tehdään seimiasetelma ihmisten ihasteltavaksi. Seimiasetelma muistuttaa meitä myös siitä, että Jeesus syntyi vaatimattomiin oloihin, eikä meidänkään joulumme tarvitse olla kimalteleva ja hieno. 

Tärkeintä joulussa on Jumalan rakkaus, joka saapui maailmaan, kun Jeesus syntyi. Tätä symboloi sydän.

Siunattua joulua kaikille.

Miia-Ruuskanen Eronen
Lastenohjaaja
Kaisa Hämäläinen
Vt. nuorisotyönohjaaja