Kulttuuri 16.11.2022 06:00

Jouset ja oboe soivat Pappilassa

Toimitus

Jousikvartetti ja oboe on yhdistelmä, jota ei kovin usein kuule konserteissa. Ensi viikon tiistaina 22.11. Rantasalmen Pappilan kamarimusiikkikonsertissa tähän on tilaisuus, kun Savonlinna-kvartetti soittaa yhdessä oboetaiteilija Santeri Kaksosen kanssa. Ohjelmassa kuullaan Wolfgang Amadeus Mozartin (1756-1791) Oboekvartetto F-duuri, jossa yhtyeen muodostavat oboe, viulu, alttoviulu ja sello. Kolmiosainen teos muistuttaa rakenteeltaan konserttoa ja tuo hyvin esiin oboen virtuoosiset mahdollisuudet.

Toinen konsertissa kuultava oboeteos on brittiläisen Gerald Finzin (1901-1956) hyvin suosittu Interludi oboelle ja jousikvartetolle. Lisäksi kuullaan espanjalaisen Juan Crisóstomo de Arriagan Jousikvartetto Es-duuri. Arriaga (1806-1826) oli sattumoisin syntynyt samana päivänä kuin Mozart, ja hänet tunnettiinkin ”Espanjan Mozartina”: hän oli lapsinero, joka sävelsi ensimmäisen oopperansa 13-vuotiaana ja 18-vuotiaana alkoi opettaa harmoniaa ja kontrapunktia Pariisin konservatoriossa. Hänen elämänsä päättyi jo 19-vuotiaana, ja ainoat teokset, jotka ehdittiin julkaista hänen elinaikanaan, olivat kolme jousikvartettoa.

Santeri Kaksonen aloitti oboensoiton Savonlinnan musiikkiopistossa ja opinnot jatkuivat Helsingin ammattikorkeakoulussa, Sibelius-Akatemiassa ja lukuisilla mestarikursseilla. Nykyään hän toimii Lappeenrannan kaupunginorkesterin oboistina. Savonlinna-kvartetti on v. 1993 perustettu ammattijousikvartetti, johon kuuluvat Andrei Nikulin, I viulu, Eeva Vesamäki, II viulu, Katja Inkala, alttoviulu, ja Ilkka Vesioja, sello. He toimivat lisäksi Savonlinnan Orkesterissa äänenjohtajina ja soitonopettajina Savonlinnan musiikkiopistossa.