Kansanvallan ilmentymiä
Vaaleissa äänestäminen on edustuksellisen demokratian kulmakivi. Viimeisimpänä olleissa EU-vaaleissa äänestysaktiivisuus oli valitettavan alhainen. Rantasalmella äänioikeuttaan käytti noin joka kolmas äänioikeutettu.
Demokratia toimii, kun tulos heijastaa kansan mielipiteiden jakautumista. Alhainen äänestysaktiivisuus johtaa tilanteeseen, että päättämässä on edustajia, jotka edustavat vain osaa kansalaisten eli äänestäjien kirjosta. Vapaaehtoinen luopuminen äänestämisestä ei ole varsinaisesti väärin, mutta kansanvaltaisuuden toteutumista se uhkaa.
Seurakunta on myös edustuksellinen yhteisö, joissa edustajat kaikille tasoille valitaan vaaleilla. Kirkkolaki (652/2023, 3. luku, 3 §) korostaa seurakunnan jäsenien osallistumisoikeuksia ja vaikuttamismahdollisuuksia ja linjaa ”osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksia voidaan edistää erityisesti järjestämällä keskustelu- ja kuulemistilaisuuksia ja selvittämällä seurakunnan jäsenten mielipiteitä ennen päätöksentekoa”.
Kaarnetsaaresta keskustelu on Rantasalmella haastava aihe. Olen havainnut, että siihen liittyy paikallisia jännitteitä, joiden juurista en ole selvillä. Kaarnetsaari on tosiasiallisesti kansallispuiston kylkiäinen, joten ympäristöarvokeskustelu on paikallaan. Seurakuntalaisten tulee voida keskustella Kaarnetsaaren tulevaisuudesta niin kauan kuin se on seurakunnan omistuksessa. Ympäristöarvoseurat voi pitää ilman seurakunnan pappia.
Kansalaiskeskustelua tarvitaan ihmisille tärkeistä asioista. Tilaisuuksiin tulisi myös osallistua, muutoin ei ole moniäänistä puhetta.