Kulttuuri 27.7.2022 06:00

Kaukana kotoa

Marja-Leena Lahti / Ernesti

Arktisilla alueilla ovat mursujen kotivedet. Siellä ne elävät, syövät ja lisääntyvät parvissa. Mursu on nisäkäs. Pyydystäminen arvokkaiden syöksyhampaiden takia on verottanut kantaa 1800-luvulla ja 1900-luvun alkupuolella. Mursukanta on kohentunut, mutta siitä huolimatta sen on luokiteltu olevan varassa kuolla sukupuuttoon seuraavan sadan vuoden aikana. Kotivesillä ei ole aina turvallista eikä takuuta elinehdoista. On lähdettävä merta edemmäs kalaan.

Meidän suomalaisten ihmeeksi Haminaan rantautui mursu, jonka matkaa ja sattumuksia selvitettiin ja seurattiin mediassa suurella mielenkiinnolla ja tunteella. Mursu sai nimiä, siitä sorvattiin vitsejä ja taisi joku drinkkikin saada nimensä sen mukaan. Seurasin mursun kohtalokasta matkaa ensimmäisistä uutisista kuolinuutisen asti ja odotan mielenkiinnolla myös jälkipuintia mediassa. Sitä varmasti tulee.

Mursu ei ole ollut kovin tuttu eikä kiinnostava laji tähän mennessä ainakaan minulle. Jopa yli tonnin painava, pitkillä syöksyhampailla varustettu järkäle, joka ilmestyy arktisilta vesiltä tänne lämpimiin vesiin, kömpii rannalle ja lähelle ihmisasumuksia, jättää jälkeensä kauhean löyhkän ja pistää tavaroita kappaleiksi, jos niitä on liikkumisen esteenä, ylitti heti uutiskynnyksen. Tuli myös suora Mursulive Ylen Areenaan. Mursun pelastusoperaatiota oli mahdollisuus seurata hetki hetkeltä livenä.

Mursun matkaa ja kohtaloa seuranneet asiantuntijalähteet arvioivat, että kysymyksessä on mahdollisesti eksyminen ruokasaalista etsiessä tai elinympäristön muutokset, jotka panevat yksilöitä liikkeelle etsimään parempaa ja elinkelpoisempaa aluetta. Havaintoja on ollut tähän asti muutamia arktisten vesien ulkopuolelta.

Mursun matkakertomus on esimerkki luonnon, siis meidän kaikkien merkityksestä ”isossa kuvassa.” Muutoksia yritetään tunnistaa, tiedostaa ja ennakoida sekä reagoida ja vaikuttaa niiden aiheuttamiin riskeihin. Joskus muutos tapahtuu hetkessä, joskus se muhii pinnan alla ja signaaleja tuskin havaitsee. Sanotaan, että muutos on myös mahdollisuus. Tilanne on siis ajoittain hämmentävä ja ristiriitainen, eikä yhtä oikeaa ratkaisua ole näköpiirissä. Kysymyksiä riittää ja niihin etsitään vastauksia monella rintamalla.

Tämän kaiken jännittävän ja mielenkiintoisen uutisoinnin keskeltä nousi esiin uteliaisuuden ja ihmetyksen rinnalle vahvana ihmisten hyvä tahto, tieto ja taito auttaa, kyky toimia ennalta arvaamattomissakin tilanteissa yhdessä, vaikka avun tarpeessa on outo ja erilainen ekosysteemin jäsen. Apu on tarpeen, kun on kaukana kotoa ja eksyksissä.