Kolumnit 22.11.2023 06:00

Kulutusjuhlapäivä riehaannuttaa, jouluisen lahjan taika

Jopi Lyytinen

Black Friday kauppamylläkkä jihuu halavalla saa on kiitospäivän jälkeinen päivä eli marraskuun neljännen torstain jälkeinen perjantai ja sitä pidetään Yhdysvalloissa kauppojen joulusesongin avauspäivänä. Siellä kyseinen ostos mylläkkä on yksittäinen ostospäivä, jolloin kaupat myyvät eri tuotteitaan alennettuun hintaan. Tuon päivän koettaessa, kaupat avaavat aiemmin ja saattavat olla myöhempään auki.

Samainen hihhulihei jouu osta halavalla kaupankäynti rantautui Suomeen 2010- luvun puolivälissä ja on siitä lähtien ollut kenties odotettukin ostospäivä. Lähes kaikki suomalaiset tietävät, mikä Black Friday on ja suurin osa kuluttajista löysää silloin kukkaronsa nyörejä herkemmin ostoksia tehden. Varsinainen ostopäivä on 24.11, mutta monet kaupat aloittivat jo viikko sitten ja osa jatkaa mustaa magiaansa jopa marraskuun loppuun saakka.

Amerikoissa kyseinen ”hävitä kaikki rahasi vaikka jonniijoutavaan” - päivä on siirtynyt enemmän verkkokaupan puolelle ja siellä tarjoukset koskevat enempi kulutuselektroniikkaa, kuten telkkareita ja matkapuhelimia.

Suomessa myös alekekkereissä raha liikkuu reilummin, onhan se kuitenkin suuri alennusmyyntipäivä ja paljon on niin verkkokaupoissa kuin kivijalakamyymälöissä houkuttelevia tarjouksia. Mainonta toimiikin varsin hyvin, sillä tavara liikkuu ostoina isoissa määrissä ja moni esitteleekin seuraavalla viikolla polleana ostamaansa luuria tai kertoen uusineen jääkaapin ym. kotosalla, vaikka ei olisi ollut tarvis, ostin kun halavalla sain.

Ajoittain porinaa on kuitenkin aiheuttanut hinta, oli kyseessä sitten telekkari, puhelin tai kaksi kiloa lenkkimakkaraa. Varsinkin kulutuselektroniikan kohdalla on hintoja osin nostettu jo hyvissä ajoin, jotta kyseisenä mustana peerjantaena sitä voidaan pudottaa reilummin ja saadaan alerosentti näyttämään ihan niin sika törgeen halavalle. Näitä on ollut ja moni on havahtunut vasta tuotteen ostettuaan ja katsellut esim kolomen viikon päästä tullutta kodinkone mainoslehtistä, huomaten hinnan olevan jollakin rallattimella saman kuin se oli ”tarjouksessa” syntisen mustana peerjantaena. Siinä on alakanut poskilihasta nykimään, korvat heilua ja suhinan suusta voisi tulukita kirosanoiksi, enempi tuntemattomala kielellä ulos pullauttaen. Vaan myöhäistä, kauppabileet meni jo ja aika pitkä rosessi on, jos meinaa havainnosta valittaa. Vahva sana on vertailla ja harkita, vaikka halapiskekkerit ovatkin. Huulen ei tartte roikkua, kun saattavat vetää siitä.

Jouluaattona kun jolepukki on käynyt ja nakannut paketit, paeten pois paikalta seuraavaan torppaan, alkaa mahoton jännityksen tuoma pakettien aukominen. Toiset tekee sen maltilla, toiset rajuin ottein paperit auki repien ja siinä saattaa mennä palasiksi se lahjaksi tulossa ollut kahden tonnin shekki, mutta se on nyt riekaleina ja käteen jäi vain liian pienet lapaset, pettymys oli valmis.

Joka joulu, heti pyhien jälkeen arkipäivän koettaessa, monet lahjaksi saadut tuotteet palautuvat takaisin kauppaan. Osa voi olla vaihtoon menossa, kalsarit liian pienet tai hervoton villapaita, jonka sisään mahtuu myös naapurin 12-lapsinen perhe. Mummilta se oli, kasvun varaa nääs on oltava. Reilusti. Tämä ihan järkevä vaihto.

Mutta monet palauttavat lahjaksi saaneen tavaran sen takia, että ei halua sitä, ei ole mieleinen, väärän värinen, mulla on jo näitä viisi, edellisiltä jouluilta jne. Toisaalta ymmärrettävee, mutta kyse kuitenkin lahjasta ja joku on sen jollekin ostanut hyvää sydämmellisyyttään ja kauan harkiten ja jopa hinnakaskin, niin ee saakeli, tää lähtee vaihtoon! Tätä tapahtuu yllättävän paljon ja palautus tilanteessa kuulee, miksi haluaa palauttaa saadun lahjan. Joskus se palautus onnistuu, joskus ei. Riippuen monesta tekijästä ja jos ei onnistu, lentää tavara kaupan roskiin ja kengät savuten henkilö poistuu liikkeestä, samalla jupisten kohtuu vahvoja lanttulaatikon turvottamia voimasanoja ilmoille. Siinä äkkiä lahjan ostanut pahoittaa mielensä pahemman kerran, kun saa tietää, mitä sille kävi. Vaan taitaa olla nykyhuiskekiiremullaonjokaikkee - maailmassa olla ihan normaalia, meikä tollikka ei vaan oivalla juonen käännettä. Hih.

Vua ollaa ja ihmetellää, sillon ku siihe on aikoo! Tekköö hyvvee!