Kulttuuri 17.5.2023 06:00

Kvartetti ja käyrätorvi soivat Pappilassa

Toimitus

Savonlinna-kvartetti vierailee Rantasalmen vanhassa Pappilassa soitannollisen kevätkautensa päätteeksi tiistaina 23.5. yhdessä käyrätorvitaiteilija Kalervo Kulmalan kanssa. Kvartetti soittaa Wolfgang Amadeus Mozartin jousikvarteton G-duuri, lisänimeltään ”Kevät”. Muutettuaan Wieniin vuonna 1782 nuori Mozart sävelsi kuusi jousikvartettoa, jotka hän omisti suuresti kunnioittamalleen säveltäjä Joseph Haydnille. Kuultuaan näitä kvartettoja kerrotaan Haydnin lausuneen Mozartin isälle Leopold Mozartille: ”Jumalan edessä ja rehellisenä miehenä sanon Teille, että poikanne on suurin tuntemani säveltäjä.” Savonlinna-kvartetissa soittavat Andrei Nikulin, 1. viulu, Eeva Vesamäki, 2. viulu, Katja Inkala, alttoviulu, ja Ilkka Vesioja, sello.

 Konsertin solisti Kalervo Kulmala työskentelee käyrätorvensoiton professorina Eestin Musiikki- ja Teatteriakatemiassa, Tallinnassa. Hän on tehnyt mittavan elämäntyön myös Suomessa opettajana ja orkesterimuusikkona mm. Radion Sinfoniaorkesterissa ja Savonlinnan oopperajuhlaorkesterissa, sittemmin myös Viron valtion sinfoniaorkesterissa. Myös kamarimusiikin soittaminen on kuulunut Kulmalan ohjelmaan koko muusikon uran ajan.

 Tässä konsertissa kuulemme Alexander Glazunovin romanttisen teoksen Idylli op. 14, jonka käyrätorvitaiteilija Hans Pizka on sovittanut alun perin orkesterille sävelletystä teoksesta, sekä Leone Sinigaglian kiihkeän intensiivisen Romanssin op. 6 käyrätorvelle ja jousiorkesterille. Illan päättää Corrado Maria Sagliettin Sarja käyrätorvelle ja jousikvartetille (1992). Se on kolmen värikkään osan kokonaisuus, jossa kuullaan niin kiihkeää tangoa, laulavaa melodiikkaa kuin hilpeän humoristista rytmi-iloittelua.