Pääkirjoitus 31.7.2024 06:00

Kylällä tapahtuu

Markku Leskinen

Tapahtumien järjestäminen edellyttää rohkeutta, suunnittelua ja tekemistä. Tämäkin Rantasalmen kesä on osoittanut, että paikkakunnalla on näitä tekeviä ihmisiä.

Rinssi Rock järjestettiin kaksipäiväisenä tapahtumana. Perjantai- ja lauantai-illat soivat komeasti kylän keskustaan pystytetyssä teltassa. Promoottori Jari Pylväinen kertoi saaneensa yleisöltä ja muusikoilta hyvää palautetta siitä, että järjestelyt toimivat hyvin. Pylväinen ei ollut vielä maanantai aamuna ehtinyt selvittää tapahtuman taloudellista tulosta, mutta arveli että hieman yleisömäärätavoitteesta jäätiin.

Kaksipäiväinen Rinssi Rock -tapahtuma kilpaili yleisöstä monen muun samaan aikaan olleen tapahtuman kanssa. Esimerkiksi Kuopiossa oli Kuopiorock ja Helsingissä soitti Coldplay. Kilpailu kävijöistä on kovaa eikä ajoituksen päällekkäisyyksiä voi välttää. Toivottavasti Rinssi Rock tapahtuu jälleen ensi vuonna.

Tuusmäen kesäteatterin näytelmä Mooseksen perintö kiinnosti laajasti. Siitä kertoo, että usea esitys oli loppuunmyyty. Pian tulossa ovat esimerkiksi Rinssi-Everstin Lipposjazzit, Hippokisat perheen pienimmille, Tuusmäen Gospel ja tietysti yrittäjien järjestämät jo perinteeksi tulleet Lipposmarkkinat. Seuraavalla viikolla kuullaan Rantasalmen kirkossa Laura Netzelin uudelleen sovitetun kirkkomusiikkiteoksen ensiesitys. Elokuulle on monia tapahtumia, jotka löytyvät lehden tapahtumakalenterista.

Tapahtumamarkkinointi on nykyään suuri haaste. Usean järjestäjän budjetti on niukka eikä laajempi mainostus ole mahdollista. Tietoa saadaan painetuista lähteistä ja nykyisin yhä useammin ruutuvälitteisesti. Somenäkyvyys on käytännössä sattumanvaraista, vaikka sitä ostaisi tai julkaisisi tiedotteita. Tapahtumille on erilaisia kohderyhmiä, jotka tavoitetaan erilaisin menetelmin.

Vuotuinen kunnan henkilöstön ja kausiasukkaiden kohtaaminen kahvien ja keskustelun merkeissä on myös tärkeä tapahtuma. Esimerkiksi rautakaupan puute ja talviajan aurauspalvelujen saatavuus ovat markkinavetoisia haasteita, joihin kunnan vaikuttamismahdollisuudet ovat rajalliset. Vesistöjen kunnon parantaminen on kaikkien yhteinen asia, jonka tulokset näkyvät hitaasti. Ehkäpä tapahtumaan voisi liittää muutakin ohjelmaa, kuten paneelikeskustelua kunnan tilanteesta ja sopivaa musiikkia paikallisin voimin esitettynä.

PS. Suuren mustikkapiirakkakilpailun voittajaksi valittiin Merja Kontturin ”Mummon mustikka-marenkipiirakka”. Piirakoista lisää seuraavassa numerossa.