Kolumnit 21.12.2022 06:00

Lapsuuden jouluni

Leena Sutinen

Rantasalmella syntynyt näkövammainen Leena Sutinen kirjoitti muistojaan lapsuutensa joulun ajasta alun perin vuonna 2013. Leena kävi Rantasalmella ja toi muistot mukanaan tervehdyksenä Joululle 2022.

Keskellä kirkonkylää, kylän pienimmässäkin mökissä odotettiin joulua 1950-luvun alkupuolella. Jouluvalmistelut alkoivat jo syksyllä kun pulstereihin sänkyyn saatiin ruisoljet, kyllä niissä olkien tuoksussa ja kahistessa sai leppoisat unet. Ikkunanväli koristettiin jäkälällä ja puolukanvarvuilla.

Äiti neuloi sukkia ompeluseuran joulumyyjäisiin jotka pidettiin koululla. Adventtiajan alettua kylän keskellä oli jouluvalojen sytytys ja joulupukkikin vieraili ja jakoi namusia lapsille. Jouluisissa näyteikkunoissa oli ihmettelyä ja kummastelua.

Koulussa kerhossa askarreltiin joulukoristeita: kultapaperista renkaita yhdistettiin nauhaksi, silkkipaperista tähtiä ikkunaan.

Naapurin tyttöjen kanssa harmaasta villalangasta syntyi tonttuja kuuseen. Valkoiseen paperiin piirrettiin eri maiden lippuja naruun roikkumaan.

Työväintalolla Ada-Maria järjesti ohjelmalliset Pikku-joulut, oli laulua, tonttuleikkijä, kuvaelma ja joulupukkikin vieraili, ja saimme jokainen omat pussit. Pussin sisältö omena, pipari ja makeinen. Talo oli täynnä suurten ikäluokkien lapsia, silmissä loisti aidon joulun odotus ja aidot kynttilät paloi kuusessa.

Pyhäkoulun opettaja Selma piti pyhäkoulua kirkon sakastissa, ja näin hiljennyimme joulunsanomaan. Pyhäkoulun kanssa vierailimme joskus myös pappilassa. Selma kylvi hyvää siementä meihin pieniin lapsiin.

Äiti kävi siivoamassa ihmisille ja pesemässä pyykkiä, siinä sivussa minäkin opin uusia asioita. Saimi-opettajalle sain olla siivousapuna jo hyvin varhain ja siivouksen päälle joimme pullakahvit kynttilän valossa.

Adventtikirkossa käytiin ja poltettiin adventtikynttilää joka päivä Jouluun saakka.

Isä toi potkurilla pienen pahvilaatikollisen tarvikkeita Joulua varten. Sisältö pullan leipomistarpeet, riisiä, rusinoita, sekahedelmiä, paketti valkoisia kynttilöitä sekä kuusen kynttilät. Näistä äiti kehitteli meille Joulun.

Pieni kuusi ripustettiin mökin kattoon ja koristeltiin ja punainen kolmihaarainen kynttelikkö sai valkoiset kynttilät.

Äiti pesi lattian ja laittoi puhtaan maton lattialle. Näin Joulu tuli joka vuosi pieneen 12 neliön mökkiin. Paperinen joulutaulu nastoilla laitettiin seinälle, samoin pöydälle joululiina.

Meillä ei ollut omaa saunaa, kävimme jos joku pyysi kylälle saunaan. Jumikkalan saunassa, jos oli Lempin vuoro lämmittää, hän kutsui meidät sinne kylpemään, mutta piti olla hiljaa että Jumikkalan Rouva ei kuule ylimääräisistä saunojista. Hänellä oli oma puoli saunassa jossa hän kylpi. Minusta niistä saunareissuista jäi lämmin muisto.

Kerran meillä kävi Joulu-pukki ja toi minulle omenan ja mukin. Jouluaamuna menimme kirkkoon, kävelimme hautausmaan poikki pakkaslumen naristessa jalkojen alla, kynttilä sytytettiin haudalle.

Sellainen oli minun jouluni 1950-luvun alkupuolella. Lapsuuden joulut kultautuvat. Se oli se aito joulu.

Jouluna 2022 Toivotan iloa, valoa ja rauhaa sydämiimme!

Rantasalmella syntynyt Leena