Kulttuuri 10.8.2022 20:14

Laura Netzel -festivaali tulee taas

Toimitus

Vuonna 2021 aloitettu Rantasalmella syntyneen säveltäjä Laura Netzelin nimikkofestivaali saa jatkoa. Etelä-Savon rahasto valitsi festivaalin kevään 2022 kärkihankkeekseen, ja tämän tuen avulla Savon soitannollinen seura järjestää Netzelin musiikin ympärille rakennetun kolmipäiväisen festivaalin 12.–14.8. Rahastotuen ansiosta kaikki konsertit ovat myös ilmaiskonsertteja.  Festivaalia ovat olleet seuran ohella järjestämässä useat rantasalmelaiset toimijat ja Rantasalmen seurakunta. Tapahtuman verkkosivut!

Laura Netzel (1839–1927) os. Pistolekors syntyi Rantasalmen Pyyvilän kartanoon. Hän muutti jo nuorena Tukholmaan ja menestyi säveltäjänä salanimellä ”Lago” erityisesti Ranskassa ja Saksassa. Netzel sai suurimman osan sävellyksistään julkaistuksi suurimmissa keskieurooppalaisissa kustantamoissa, mutta hän lahjoitti kaikki sävellystuotot hyväntekeväisyyteen.

Festivaalin pääesiintyjiä ovat mm. Radion sinfoniaorkesterin viulisti Mirka Malmin ja pianisti Tiina Karakorven muodostama Duo Lago, Kuopion nuorisokuoron aikuistuneista laulajista muodostettu Nomad vocals ja orkesterikonsertin solistit, tenori Petri Bäckström, kuopiolainen viulisti Lev Berkovskyi ja varkautelaislähtöinen huilisti Outi Nieminen, mutta konserteissa kuullaan paljon myös muita muusikoita. Konserttipaikat ovat Netzelin syntymäkoti Pyyvilä, Rantasalmen vanha Pappila sekä Rantasalmen kirkko.

Festivaalin säveltäjänimiä ovat Netzelin ohella mm. Elfrida Andrée ja Amanda & Julius (”ei se kuuluisa Röntgen mutta sukua kuitenkin”) Röntgen, lapinlahtelainen Minna Forsberg, jonka sinfonian Savon soitannollinen seura kantaesitti viime syksynä, kuopiolainen Herbert Lindholm sekä Yhdysvaltain ensimmäinen Euroopassakin menestynyt säveltäjä Amy Beach. Paikallisesti kiinnostava on myös Ingeborg von Bronsart (1840–1913), jonka äiti oli kotoisin hänkin Rantasalmelta.

Konsertissa kuullaan useita kantaesityksiä sekä ennen esittämättömistä historiallisista teoksista että nykymusiikkia, näistä voidaan mainita orkesterikonsertin osalta Elfrida Andréen nuoruudenteos Symfonisats f-moll, Laura Netzelin orkesterille ja kuorolle sävelletyn Balladin orkesteriversio, sekä Röntgenien viulusarjan uusi orkestraatio.

Konserttien ohessa kuullaan Pyyvilän kartanossa myös Itä-Suomen yliopiston prof. Petteri Nieminen esitelmä laura Netzelin ja hänen aikalaistensa naissäveltäjien asemasta musiikin historiassa. Perinteisen konserttimusiikin ohella on yksi konsertti omistettu viihteellisemmälle menolle, kun  Jussi Mattilan valmentamat Nomad vocalsin lauluyhtyeet esittävät tunnettuja lauluja Pappilassa.

 

Pyyvilän kartano 12.8.

Klo 17 yleisöluento

Klo 18:30 konsertti ”Naisten salonki”, mm. Laura Netzelin, Amy Beachin, Herbert Lindholmin ja Minna Forsbergin musiikkia

 

Vanha Pappila 13.8.

Klo 14 ”Hameliigan vastaisku”, Duo Lago esittää Laura Netzelin ja hänen aikalaistensa viulu–pianomusiikkia*

Klo 19 Pappilaklubi, Nomad vocalsin lauluyhtyeet esittävät pop- ja kansanlauluklassikoita

 

Rantasalmen kirkko 14.8.

Klo 16 orkesterikonsertti ”Hengessä ja rakkaudessa”, Savon soitannollisen seuran orkesteri, Nomad vocals -kuoro, Lev Berkovskyi, Outi Nieminen ja Petri Bäckström esittävät Elfrida Andréen, Amanda & Julius (”ei se kuuluisa” Röntgenin, Cécile Chaminaden ja Laura Netzelin musiikkia ja ehkä ylimääräisenkin.

Kaikkiin tilaisuuksiin on vapaa pääsy.

 

*”Se kirottu hameliiga” oli nimitys, jonka Elfrida Andréen veli ja musiikkikriitikko Tor Andrée antoi 1800-luvun lopulla säveltäjäryhmälle, johon kuuluivat Andrée, Netzel, Helena Munktell, Valborg Aulin ym.).