Mejää, tokoa ja muita ”koiruuksia”
Kaikkien rotujen koiranäyttely heinäkuun alussa on suuri ponnistus Rantasalmen Kennelyhdistykselle. Vaikka tapahtumaa on tekemässä 11 muuta yhdistystä Rantasalmelta ja naapuripitäjistä, on siinä silti pienelle yhdistykselle väkertämistä. Vuorovuosin Rantasalmella ja Juvalla pidettävä näyttely on saanut kuitenkin jo niin hyvä maineen, että hommaa kannattaa jatkaa.
– Myllyrannan rantapuisto on tosi hyvä paikka pitää näinkin suuri näyttely. Niin paikka kuin järjestelytkin ovat saaneet aikaisempina vuosina kovasti kehuja ja kiitosta ympäri Suomen, perustelee Rantasalmen Kennelyhdistyksen sihteeri Mari Piira syitä jatkaa näyttelytoimintaa.
Sen lisäksi että tällainen suuri tapahtuma on tärkeä koiraharrastajille on siitä Marin mielestä varmasti paljon hupia ja hyötyä muillekin eikä vähiten Rantasalmen elinkeinoelämelle.
– Yritysten kannattaisikin ottaa jo hyvissä ajoin tästä vinkkiä. Näyttely tuo paikkakunnalle koirien mukana paljon ihmisiä, keskimäärin vähintään kaksi ihmistä koiraa kohti eli hyvässä lykyssä tuhansia ihmisiä yhden viikonlopun aikana. Varmasti he käyttävät silloin kirkonkylän palveluja, ravintola- ja majoituspalveluja ainakin.
Mari toivoo, että myös paikalliset ihmiset, muutkin kuin koiranomistajat ja -harrastajat huomioisivat tapahtuman ja tulisivat paikanpäälle katsomaan ja ihastelemaan erirotuisia koiria ja mahdollisesti valkkaamaan sitä omaa koiraa, jos sellaisen hankkiminen on ollut mielessä.
Kesän suurnäyttelyn tekemisen ohessa kennelyhdistys on pyörittänyt myös sitä arkista perustoimintaansa, jäsenistönsä koirien ja omistajien kouluttamista voimavarojen mukaan. Toukokuussa yhdistys järjesti metsästyskoirien jäljestämiskokeen (mejä), joka on nykyisin kaikille koiraroduille avoin harrastus. Kiinnostusta lajia kohtaan riittikin ja ryhmä täyttyi nopeasti halukkaista.
Marin mukaan koulutuksille olisi enemmänkin kysyntää, mutta mistä kouluttajat ja kurssien vetäjät.
– Näillä harvoilla kouluttajilla on toki muutakin elämää kuin koirat ja niiden kouluttaminen, mikä on ihan ymmärrettävää. Ehkä he itsekin haluavat viettää välillä aikaa omien koiriensa kanssa. Mutta onneksi me saatiin vetäjä meidän pentukurssille, joka alkaa 6. päivä kesäkuuta ja kokoontuu yhteensä neljä kertaa Ahosen kentällä. Kouluttajana on ammatti-ihminen, eläintenkouluttaja Emmi Sohkanen Laukanharju Oy:stä.
Mikäli pentukurssi herättää kiinnostusta, on kennelyhdistys valmis jatkamaan yhteistyötä, sillä kyseisellä kouluttajalla olisi tarjolla muitakin hyviä kursseja. Sen sijaan agility ei ole kennelyhdistyksen lähiajan suunnitelmissa, koska sillä ei ole tällä hetkellä käyttökuntoisia esteitä radan rakentamiseen.
Alku agilityssä
Agility eli koirien esteratakilpailu oli Rantasalmen Kennelyhdistyksen alkuvuosina kova juttu: Vuonna 1988 perustettu yhdistys rakensi jo ensimmäisen toimintavuotensa aikana ratakaluston ja oli siten lajin edelläkävijöitä koko maassa. Uuden ratakaluston rakentaminen ja radan tasoittaminen sitä varten olisi Marin mielestä yhdistykselle ehkä liian suuri ponnistus ja vaatisi jäseniltä sitoutumista. Ahosen kenttä kelpaa pienellä kunnostuksella kuitenkin koirien peruskoulutukseen.
Talvikaudella kennelyhdistys on järjestänyt jäsenilleen muun muassa koiran lihashuoltoon ja ruokintaan liittyviä luentoja, joita on pitänyt Elina Nuutinen.
– Syksyllähän meillä alkaa sitten taas se perinteinen metsästyskoirakoerumba hirvi-, ajo- ja dreeverikokeineen. Ne ovat tärkeitä paitsi niitä harrastaville koiranomistajille myös yhdistykselle, jotta voidaan olla mukana näyttelytoiminnassa.
Mari Piira mainitsee myönteisenä seikkana kennelyhdistyksen ja riistanhoitoyhdistyksen lisääntyneen yhteistyön etenkin koulutusten järjestämisessä. Tällaisella pienellä paikkakunnalla yhdistysten pitäisi tehdä Marin mielestä enemmänkin yhteistyötä, kun kenelläkään ei ole liikaa niitä tekijöitä ja talkoolaisia.
Rantasalmen Kennelyhdistyksellä on tällä hetkellä viitisenkymmentä jäsentä. Koiria ja rotuja löytyy laidasta laitaan, mutta metsästyskoirat ovat hallitsevin ryhmä, mutta mukana on myös useita seura- ja perhekoiran omistajia.
Korona nosti koirakuumetta
Koirankasvattajana Marikin huomisi koronaepidemian vaikutuksen koiraharrastukseen: Ihmisten jäädessä kotiin etätöihin moni halusi ottaa seurakseen koiran, kun olisi sitten enemmän aikaa käydä sen kanssa lenkilläkin.
– Monikaan ei ottanut siinä koirakuumeessaan huomioon sitä, miten toimia sitten, kun palaa takaisin työpaikalle ja koiran opettaminen olemaan yksin jäi ehkä tekemättä. Niinpä niitä on sitten tullutkin paljon sellaisia ilmoituksia – minullekin – että halutaan luopua koirasta pitovaikeuksien takia.
Koirista kiinnostuneita – niin koiran jo omistavia kuin sellaisesta haaveilevia – Mari rohkaisee tulemaan mukaan kennelyhdistyksen toimintaan.
– Pieni yhdistys tarvitsee uusia ihmisiä, ideoita, tekijöitä niin tapahtumien järjestämiseen kuin hallintoonkin.