Pääkirjoitus 19.7.2023 06:00

Mennään metsään

Markku Leskinen

Jokaisenoikeudet ovat tärkeä osa suomalaisuutta. Niiden turvin voimme liikkua luonnossa ja vesillä vapaasti, vaikka emme omistaisikaan aluetta. Voimme myös marjastaa ja sienestää metsissä sekä pistäytyä onkimassa tai talvella pilkkimässä. Kaikki nämä ja muutakin tarjoutuu meille aivan ilmaiseksi.

Metsässä liikkumisen hyödyt ovat tiedossa sekä tutkitusti sienet ja marjat ovat sitä huipputerveellistä kotimaista ravintoa eli muodikkaasti sanottuna superfoodia. Sieniä löytyy hyvin ja mustikat ovat jo paikoin kypsyneet. Liikun mielelläni luonnossa, mutta en kuulu niihin, jotka täyttävät astioitaan. Otan mielelläni mukaan kameran ja koetan tallentaa maisemia ja kohteita, jotka puhuttelevat minua. Mustikoiden, puolukoiden ja vadelmien poimiminen suoraan suuhun on minun juttuni. 

Toivon kuitenkin, että sienestäminen ja marjastaminen yleistyisivät. Minun vanhempieni sukupolvi hyödynsi luonnon antimia omaani enemmän. Nykyään kaikkea saa kaupan hyllyiltä, joten mukavuussyistä luontoon lähteminen on vähentynyt. Suomessa luontoon on lyhyt matka, joten luonnon tarjoama huvi ja hyöty on helppo toteuttaa. Koetan itsekin ryhdistäytyä ja lupaan tänä kesänä kerätä talteen yhden ämpärillisen mustikoita. 

Ilmastonmuutos vaikuttaa jo monella tapaa metsiin ja metsänhoitoon haetaan kestäviä ratkaisuja. Metsälaki ja EU:n ilmastolainsäädäntö säätävät metsien käyttöä. Tilanne on maanomistajien kannalta haastava. Juuri julkaistu kirja ”Metsät ja ilmastonmuutos” on hyvä ja monipuolinen katsaus aiheesta (Melin, M., Mäkilä, P., & Ässämäki, A., 2023. Metsät ja ilmastonmuutos. Tapio). Tämän hetken metsänhoitosuositukset puolestaan löytyvät netistä osoitteesta https://metsanhoidonsuositukset.fi. 

Jokaisenoikeuksia hyödyntäjien olisi hyvä olla selvillä tästä keskustelusta. Tuleva sukupolvi tarvitsee luontokokemuksia, jotta ymmärrys luonnon merkityksestä ja luontoon kohdistuvista toimista syventyisi. Kyse on varautumisesta tulevaan. Oikeuksien yhteydessä tarvitaan myös velvollisuuksia. Metsässä liikkujien tulee ymmärtää, että kaikkea ei sovi tehdä. Liian lähelle asumuksia ei tule mennä eikä aiheuttaa häiriöitä maanomistajille ja luonnolle. On myös hyvä muistaa, ettei metsästyslain nojalla koira saa olla vapaana 1.3.–19.8. välisenä aikana ja sen ulkopuolellakin tarvitaan irrallaan pitämiseen maanomistajan tai metsästysoikeuden haltijan lupa. 

Näytä mainos