Uutiset 7.3.2024 06:00

Metsätalouteen uusia tukia

Toimitus

Uusien metsätalouden tukien haku avautui maaliskuun alussa. Metka-tuet korvaavat aiemmat kemera-tuet.

Metka-tukea voi hakea Metsäkeskuksesta taimikon ja nuoren metsän hoitoon, terveyslannoitukseen, suometsän hoitoon, metsäteiden rakentamiseen ja perusparannukseen, kulotukseen sekä luonnonhoitoon. Metsänomistajat voivat hakea myös ympäristötukea metsän määräaikaiseen suojeluun.

– Muutokset tukiehdoissa ja tukitasojen parannukset kannustavat oikea-aikaiseen metsien hoitoon, jossa huomioidaan myös metsäluonto. Tähän tilaisuuteen kannattaa nyt tarttua, sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Metsätalouden tuet on tarkoitettu yksityisten metsänomistajien metsänhoidon tukemiseen.

– Suosittelemme, että näitä tukia haettaisiin ensisijaisesti Metsään.fi-palvelun kautta, koska se nopeuttaa hakemusten käsittelyä. Metsäkeskuksen verkkosivuille tulevat lisäksi hakulomakkeet näiden ja muiden tukien hakuun, Niskanen kertoo.

Metsään.fi-palvelussa voi heti hakea tukea taimikon ja nuoren metsän hoitoon sekä terveyslannoitukseen. Muiden metka-tukien hakumahdollisuuksia tulee Metsään.fi-palveluun myöhemmin.

Hakemusten käsittely alkaa vaiheittain Metsäkeskuksen uudessa tietojärjestelmässä; ensimmäisenä käsitellään taimikon ja nuoren metsän hoidon sekä terveyslannoituksen hakemuksia. Kulotustuen hakemuksia käsitellään manuaalisesti maaliskuusta alkaen, jotta tukipäätöksiä saadaan tehtyä ennen kulotuskauden alkua.

Ympäristötuen, suometsän hoidon tuen, metsätietuen ja luonnonhoidon tuen hakemuksia voidaan käsitellä Metsäkeskuksen tietojärjestelmässä myöhemmin kesästä alkaen.

– Näiden tukien hakemukset kannattaa valmistella rauhassa ja huolellisesti sekä varautua odotukseen päätöksen kanssa. Tiedotamme myöhemmin hakemusten käsittelyn tarkemmasta aikataulusta, Niskanen sanoo.