Kolumnit 11.10.2023 06:00

Miten käy huijausviestien estoille

Jopi Lyytinen

Vahvasti tuuli puhaltaa, ihan hilikulla, etteikö myrskyä. Se on meidänkin täällä Suomessa totuteltava siihen, että nabakan tuulentuiverruksen kautta myrskyisiin lukemiin kääntyvä puhallus, alkaa olla runsasta, melkein joka viikkoista. Toki nyt syksy jo pitkällä ja kuuluu asiaan myrskyilläkin, mutta on havaittavissa, että enemmän nykyään voimatuulen laitamilla ollaan kuin vaikkapa 10v sitten. Nyt vähälle aikaa jo kolmas tupsakka liki koko Suomen mitalla ja tätä jupinaa lukiessa, voi olla jo neljäs ”pidä hatusta kii” - keli olla männeillään, näin ennusteet vahvasti kertovat tulevaa. Vaan näillehän ei mahda mitään, keleille, jos mahtaisi ja jokainen haluaisi itselleen mieluisan iliman olevan, niin jopas olisi jommonen sekotus kaikenlaesta ilimoo. Pitelenpä vielä tiileskivet taskuissa, ni ei heti irtoo töppöset muasta, jos nyt sattuu mörkökeli jatkumaan.

Aika moni meistä on saanut huijausviestejä milloin mistäkin numerosta ja eri väärennettyjen lähettäjätietojen tiimoilta, muka Omaverolta, Postilta, Kuuheloisen Silli ja Muikku, jne. Ja moni on myös haksahtanut viestin avaamaan siinä olleen linkin myötä, jolloin aika nopeasti on vaikeudet alkaneet, sillä tyypillisesti tällaisen viestin linkin avattua, se johtaa esimerkiksi pankkitunnukset varastavalle tietojenkalastelusivustolle. Ja paljon ovat huijarit saaneet kerättyä yhteystietoja, joiden avulla sitten on tehty ties mitä ja rahaa on tähän mennessä huijattu hurjia määriä, pelekästään tekstareiden kautta.

Nyt liikene- ja viestintävirasto Traficom on luvannut laittaa yhdessä keskusrikospoliisin ja teleoperaattoreiden kanssa homman kuriin ja tuupata tulupan huijarien vuotaviin reikiin. Traficom kertoo tiedotteessaan, että määräyksen valamistelutyö on jo loppusuoralla ja se saataneen voimaan loka-marraskuun aikana ja ratkaisun uskotaan olevan toiminnassa ensi vuoden alkuun mennessä.

Osalla teleoperaattoreilla on ollut jo pidemmän aikaa valmius huijausviestien estoa varten. Onkin kummaa, ettei asiaa ole viety jo aikoja sitten eteenpäin ja valmisteltu, jotta huijailu olisi saatu kuriin aikoja sitten. Vaan kuinkas sitten... Mitään täydellistä estoa huijausviesteille on ilmeisen hankala toteuttaa.

Lähettäjän väärentämisen esto ei tarkoita loppua huijausviesteille, ainoastaan muuttuu lähettäjätietojen näyttäminen. Operaattorien viestien suodattaminen isojen huijausryöppyjen aikana edelleen pääsee huijaustekstareita läpi jatkossakin. Asialle vahvasti vihkiytyneiden osaajien mukaan, tekstiviestien ongelma on niiden vanhentunut tietoturvaton lähetystapa ja ilmeisen huono mahdollisuus on operaattoreillakin rikkoa nykyistä olemassa olevaa standardia. Tämä on jo pitkään ollut tiedossa ja sama pätee puhelutietojen väärentämisessä.

Nii että nähtäväksi jää. miten näppeen ja läpipiäsemättömän muurin suavat vehattua nuile huijausviesteille. Veikkaan, että huijausta työkseen harrastavat ovat perillä mahollisten estojen virittelyssä ja ovat jo niihin varautuneet. Netissä, verkossa, seilaaminen on, kaikesta turvallisuudesta huolimatta, aika riskaapelia liikkumista. Ja varsinkin jos sinne ohjataan esim tekstiviestin kautta vakuuttavasti, niin kyllä sukat pyörivät jalassa ihan muusta kuin innostuksesta ja ihanuudesta.

Mulle on tullut monta viestiä Postin kilipailijan nimissä, hyvin on pohjat ja kuvitukset kaapattu käyttöön, että ”hae tilaamasi paketti siihen ja siihen päivään mennessä”. En oo hakenu, kun en ole tilannut mitään. Nyt viestejä on tullut jo viisi ja viimeisimmässä oli havaittavissa jo uhkailun makua. Kai se kismittää toisessa piässä kun ei sitte vastoo viestii ja aukase linkkiä, jotta piästäs ropeltammaa pasmat sekasin. Kunpa voisinkin siihen viestiin laittaa palautetta, niin sen tekisin ja se ei olisi pullantuoksuinen aamukahvittelu viesti, vaan ihan jotain muuta. Koettaisin toki sinnepäin laittaa pasmat sekaisin, puhelimen sekaisin, mielen, housut, linkkiosoitteet ja osoitteen selevittyä niin sitten laittaa palaneen pullan tuoksuisen ylläripaketin joulupaperissa.

Ollaan tarkkana ku se porkkana. Miks ei pottu...tai lanttu...mut ollaan kuitennii.

Näytä mainos