Kulttuuri 28.9.2022 06:00

Muistot Menna Mannerkorvesta kansien välissä

Hilkka Lappalainen ja Raija Niemi

Kun Ernesti täytti viime vuonna 40 vuotta, mietimme miten juhlisimme, koronasta huolimatta. Juhlia päätimme, eihän sitä joka kylässä ole kirjoittajayhdistystä, eikä sellaista joka on toiminut aktiivisesti 40 vuotta!

Vaikka Ernestin toimintavuosiin on mahtunut paljon, niin esiin nousi yksi nimi, Menna Mannerkorpi. Menna, joka rikastutti koko Rantasalmen kulttuurielämää 20 vuoden ajan ja jonka innostava toiminta tempaisi ihmiset mukaansa, myös Ernestissä. Hänen kanssaan ernestiläiset mm. kirjoittivat käsikirjoituksia, jotka päätyivät näyttämöille muuallakin kuin Rantasalmella, aina ulkomaita myöten. Halusimme muistaa juhlavuotenamme Mennaa paitsi viime vuonna toteutetuilla näyttelyllä ja juhlalla, myös kirjalla. Kirja julkaisu juuri nyt on merkittävää, koska joulukuussa tulee kuluneeksi 10 vuotta Mennan lähdöstä tuonpuoleisiin.

Pienen työryhmän voimin päädyttiin siihen, että kirjan sisältö koostuisi muistoista, Mennan Rantasalmella tekemien töiden ylös kirjaamisesta sekä Mennan omista teksteistä. Rantasalmen Lehdessä julkaistulla kutsulla pyysimme ihmisiä kirjoittamaan muistojaan Mennasta. Kutsu kuultiin, ja kirjoituksia saatiin kymmeneltä henkilöltä. Oli ilahduttavaa, että niin moni kirjoitti muistoistaan, kohtaamisistaan ja yhteistyöstään Mennan kanssa.

Kirjan sisältö rajattiin Mennan toimintaan Rantasalmella. Ernestin voimavarat eivät olisi riittäneet laajempaan Mennan toiminnan koostamiseen. Kirja on vain yksi polku Mennan moniin suuntiin risteilleillä teillä.

Tiedettiin etukäteen, että Mennan tekstien haaliminen oli vaikeaa, koska hän ei tallentanut eikä arkistoinut mitään. Ernestin ja Tätienergian kotiseutuarkistoon tallennetusta aineistosta saatiin tarpeellista tietoa, kuten käsikirjoitukset ajankohtineen   ja Ernestin antologioista löytyi Mennan runoja.

Kirjan kuvituksena on valokuvia, julisteita ja tekstejä, etenkin Mennan omalla käsialalla kirjoitettuja. Valokuvat on kaivettu omista, varsinkin Tätienergian albumeista. Julisteet ovat kahta lukuun ottamatta taiteilija Kaija-Leena Hännisen arkistosta. Kaija-Leena teki julisteet lähes kaikkiin Mennan Rantasalmen esityksiin. Nuo julisteet ovat parhaillaan esillä Savonlinnan kirjastossa 13.10. saakka.

Kirjan lopullisen aineiston toimittivat Hilkka Lappalainen ja Raija Niemi. Kirjan kansi ja taitto, sen ”mennamainen” ulkoasu ovat kuvataiteilija, kuvittaja Katriina Kaijan käsialaa. Katriinan oivaltava idea oli käyttää Mennan tekstejä kuvien taustana.

Muistoissamme Menna Mannerkorpi -kirjaa voi ostaa Rantasalmen kirjastosta, hinta on 15 €.