Pääkirjoitus 7.6.2023 06:00

On muutoksen aika

Markku Leskinen

Ympäristöasiat koskevat meitä kaikkia. Kokonaisvaikutus on monien pikkupurojen summa ja tekojen vaikutukset ovat sitä paremmat, mitä useampi huomioi ympäristöasiat arjessaan. Kiertotalouden kehitystyö on vasta kalkkiviivoilla. On kuitenkin loogista ajatella, että kuluttajille tarkoitetut palvelut ja tuotteet on järkevää tehdä siten, että niistä seuraa mahdollisimman vähän päästöjä ja niistä jää mahdollisimman vähän jätettä. Kiertotalous voi toimia, jos kaikki osalliset tekevät oman osuutensa. 

Jätteet tulisi viedä niiden oikeisiin osoitteisiin. Valitettavasti rikkeitä tapahtuu. Aivan hiljattain joku oli keksinyt viedä jätekasansa Kolkonlahden kesäkioskin roskapönttöihin. Epäilty on tässä tapauksessa tiedossa. 

Yksityisten jätevarastojen aika on ohi. On aivan turhaa säilöä palstalleen tai kiinteistöihin tavaraa, jota ei tule koskaan käyttämään. Aeka tavaran kaupihtoo ei ole enää kannatettava ohjenuora. Itse kuuluun niihin ihmisiin, joille tämä ohje teettää töitä. On muutoksen aika. Tämän Paavo Väyrysen tunnetuksi tekemän tiivistyksen allekirjoitan. 

Kesällä liikutaan paljon luonnossa, joten pidetään luonto vapaana roskista. Luonto kiittää. Olemme saaneet kuulla, että Saimaalla syntyi tänä keväänä sata kuuttia. Kannattaa käyttää norpalle turvallisia pyydyksiä.

Näytä mainos