Pääkirjoitus 4.6.2024 16:19

Onnellista kesää

Markku Leskinen

Kesä on alkamassa. Siihen liittyy paljon odotuksia jostakin erityisestä. Erityistä on tietenkin loma-aika, jolloin tavanomaiset oppi- tai työvelvollisuudet eivät ole täyttämässä arkipäiviämme. 

Tulin miettineeksi, että on suorastaan pitkä lista eri tahojen antamia varoituksia, jottei kesätekeminen menisi hölmöilyksi. Kun tehdään paljon, niin kaikkea ikävää voi sattua. Maltti on valttia sopii ohjenuoraksi ympäri vuoden, mutta erityisesti kesällä sen merkitys korostuu. Vastuullinen toiminta on eduksi itselle ja muillekin. Voisimme itse kukin käyttää pienen hetken kesämalttimme mietintään. Sen voisi jakaa vaikka seuraaviin osa-alueisiin: kotimaltti, juomamaltti, ruokamaltti, liikennemaltti, vesistömaltti, metsämaltti ja ystävämaltti. 

Joulurauhan julistus on kaikille tuttu. Kesärauhan julistus on turkulaisten matkailullinen idea ja lomarauhan julistus on puolestaan Kerimäen kirkon portailta tehtävä Savonlinnan julistus. 

Rantasalmella kesäkauden avaus on 15.6. klo 11–14. Rantasalmella kesärauhan julistus sopisi hyvin Pekalle ja Mantalle. He voisivat laatia joka kesäksi oman julistuksensa ja lausua sen tapahtumassa. 

Olen luontaisesti enemmän tuumaileva kuin tekevä ihminen. Tavoittelen edelleen tähän sopivaa tasapainoa. Sivusta seuranneena olen huomannut, että monen vapaa-ajassa ja lomailussakin on kiire läsnä. Aika on lyhyt, joten se pitää käyttää ja täyttää mahdollisimman hyvin. Mökkielämäkin voi olla työleirin kantaista puurtamista. Pihapuutarhaa pitää laittaa ja leikata nurmikot mielellään usein kuin harvoin, jotta paikat olisivat kunnossa. Tässä vain muutama esimerkki. 

Kaikenlainen itseä oikeasti kiinnostava puuhailu yksin tai yhdessä toisten kanssa on hyväksi. Se kääntyy rasitteeksi, jos puuhaan alkamisen moottorina on jatkuvasti pitää ehtiä tehdä -ajatus. Silloin juoksemme hengästyneenä tehtävästä toiseen.

 Kesäaika on monille yrittäjille kiireisintä työaikaa, jolloin suurin osuus vuoden tuloksesta tehdään. Näin on esimerkiksi matkailualalla ja peltoviljelyssä. Kesäaikaan toiset ovat töissä ja toiset lomailevat. Talvella tilanne on toisin päin. Moni koneurakoitsija ja rakentaja toivoisi parempia suhdanteita, jotta kesällä olisi enemmän kiirettä. 

Suomi on ollut jo seitsemän kertaa peräkkäin maailman onnellisin maa. Tasavallan presidentti Alexander Stubb mainitsee viestipalvelu X:ssä julkaisemassaan viestissä kolme syytä, miksi Suomi on maailman onnellisin maa. Hänen mielestään suomalaisten onnellisuutta selittävät ainakin luonto, luottamus ja koulutus. Tämäkin on hyvä pohdiskelun aihe meille kaikille.

Toivon lukijoillemme onnellista kesäaikaa ja hyvää malttia.