Kolumnit 23.8.2023 06:00

Pysyvä hinta sähkölle, mitenkähän sen sais

Jopi Lyytinen

Sähkö ja sen hintahan se on, mikä on puhuttanut ja puhuttaa varmaan niin kauan, kun sitä, onneksi, on saatavilla ja ihan kotimaisin voimin pääasiassa, mutta kovin on veikeät ja jopa hetken ymmärtämättömät koukerot sen hinnan rakentumiseen.

Jos miettii aikaa ennenkuin Ukrainan sota alkoi ja sen vaikuttaminen mm sähkön suhteen, niin hinta sähkölle oli hyvinkin tasainen ja ei koukeroista kuin se on nyt. Viime talvi oli hinnoiltaan suorastaan älytön, moni joutui liriin sähkölaskujen takia ja jopa jättämään kotinsa ja monet kuviot sen takia, kun rahat lypsettiin sähköllä ja talous meni aivan sekaisin. Ja selvää oli, että se ei paljon yhtiöitä painanut, maksa tai laitetaan sähköt poikki ja haastemiehet perään.

Tiedän monta tapausta tästä sotkusta, jotka johtivat uskomattomiin temppuihin ja selväksi tuli, että ahneus edellä ollaan oltu liikkeellä. Ehkäpä niistä joskus lisää.

Kesäksi hinnat jonkun verran normalisoituivat, mutta nyt sopimusmallien kirjo on taas ihan oma lukunsa ja ei ole kiveen hakattu sähkön hinta /Kwh, siitä saatiin hyvä esimerkki männä viikolla. Toki siinä saman aikaan oli huoltotöitä ja nenä kaivuuta ja hohhoijaa meininkiä, mitkä muokkasivat hintaa rajusti ylöspäin. Oli Etelä-Suomen ja Keski-Ruotsin välistä siirtoyhteyden korjausta, Olkiluoto 2:n vesijäähdytteiseen generaattoriin tuli vuoto, Fortumin Loviisa 2:n huolto alkoi myös ja se kestää ainakin syyskuun 17. päivään saakka. Varmaan näin, mutta miksi nämä huollot nyt yhtäaikaa vireille..Testataankos tässä nyt miten muljautetaan talavella kuviot niin, että saatais hintoja veivattua ylöspäin, voi olla. Kummallista myös oli, että tulevista huolloista ei viitsitty kertoa etukäteen mitään, jotta ihmiset olisi voinut varautua ja olla tietoisia tulevasta hinnanoususta.

Sähkösopimuksia uusivien kannattaa lukea tarkalla silimällä pienellä präntillä suhatut tekstit, sillä jo hyvälle näyttävä ja mieluinen sähösopimus saattaa sisältää yllätyksiä, joten tarkkana kannattaa olla. Luulisi, että sopimus on sopimus, mutta ei sähkön kohdalla. Näitä selvityksiä soppareiden tiimoilta on kaikenaikaa vireillä ja tämä tyyli jatkunee, sillä se on uusi normaali. Ikävä kyllä.

Puhutaan tukkuhinnoista ja niiden vaihteluista, välillä puhutaan että ne ei juurikaan vaihtele. Täh...Miten se nyt sit menee..Puhutaan futuureista ja futuurit tarkoittavat julukisesti noteerattuja johdannaissopimuksia, joilla ostaja ja myyjä tekevät kauppaa sitoutumalla tietyllä hinnalla tulevaisuudessa. Vuan mihin se sitoutuminen katoaa, kun hinnat kimpoavat välittömästi kun jostain härvelistä poksahtaa pumppu ja vuotoa tapahtuu, Ruotsissa pallaa iiiso sulake, ni vaikuttaa Suomen sähön hintaan.. Se onkin vissiin tuo hinta futuurissa sen takia vatkoova malli, kun siinä on sitouduttu tiettyyn hintaan tulevaisuudessa ja tulevaisuudestahan ei voi kovinkaan tarkkaan tietää, tässä tapauksessa ainakin. Siksi hinnoissa pitää olla liikkumavaraa. Liikkumavara = huijaus.

Kantaverkkoyhtiön toimitusjohtaja Jukka Ruusunen kertoi vimosimman hinna kipuamisen tiimoilta, että tästä hinnanoususta ei pidä tehdä johtopäätöksiä syksyyn tai pitkälle talveen. Voi olla, mutta kyllä siinä monen karvoituksen ylösnousun saattoi kuulla, omat haivenet mukaan lukien, että jännittäminen hintojen veivailuun sitten alkoi jo nyt. Ruusunen jatkoi ruusuista tarinaa, että näkemys tulevasta talavesta on ennallaan ja hinnat normalisoituvat huoltojen jäläkeen. Hyvä niin jos näin on, mutta jo seuraavassa lauseessa oli edellytys, että tekniikka toimii. Tottahan toki, sen vaatii, mutta jättää pelivaraa kuitenkin. Toisaalla asiantuntijat puhuvat eri sävyyn ja nämä jos mitkä, ovat omiaan luomaan epätietoisuutta ja ihmetystä, että miten tää nyt oikee männöö. Tylyä, mutta sen näkee sitten laskuissa. Pörssisähkö on oma lukunsa, sillekin on kannattajansa niinkuin soppareillekin.

Vua kuhan veivoovat. On hyvä jos hinnat pysyvät suotuisina ja muuttumattomina, mutta sitä ihmettä saa kyllä toivoa. Ei oo mitenkää varmoo ja jos on niin se on niinpäi eikä toisinpäi, vua on kuitennii jotenkii tai sitte ei oo, suapi nähä mutta katotaa. Kyllä se tuohon lausenippuun mahtuu tuo sähkön hinnoittelu. Sanottu on mutta en tiiä mittee miten ja mistä on sanottu. Hih!

Iloista olotilaa!