Pääkirjoitus 21.8.2024 06:00

Rakennusjärjestystä

Markku Leskinen

Rantasalmen kunnan rakennusjärjestys uudistetaan keväällä 2025. Sen osallistumis- ja arviointisuunnitelma on nyt kommentoitavana. Rakennusjärjestys on nykykunnille tärkeä ohjaava dokumentti, koska sen alaan kuuluvat maankäyttö ja rakennuslaki. Näissä asioissa kunnilla on vielä verraten laaja itsenäinen päätäntävalta paikallisten määräysten antamisessa.

Rakennusjärjestyksen uudistamisprosessin tavoitteena on, että se tulisi voimaan maaliskuussa 2025. Luonnos tulisi olla kuntalaisten ja kaikkien asianosaisten kommentoitavissa jo syyskuussa. Kommentteja voi jättää 30 päivän ajan. Saadun palautteen pohjalta laaditaan marraskuussa ehdotus, jota osalliset voivat kommentoida 30 päivän ajan. Hyväksymisvaihe valtuustossa on suunniteltu helmikuulle 2025.

Rantasalmen keskeiset arvot on määritelty osana brändiprosessia. Arvojen merkitykset tulisi ohjata myös rakennusjärjestystä. Esimerkiksi ”idyllisesti elinvoimainen” kunta tulisi laatia ohjeistukseksi siihen, että tämä idyllisyys toteutuu kunnassa. Pikaisen nettitutustumisen perusteella eri kuntien rakennusjärjestyksien laajuus vaihtelee parista kymmenestä reiluun viiteen kymmeneen sivuun.

Rakennusjärjestys ei ole vain teknisten kysymysten kokoelma, vaan myös kunnan ilmeeseen vaikuttavien tekijöiden kokonaisuus. Tämän takia jokaisen kuntalaisen, kausiasukkaan, yrittäjien ja viranhaltioiden tulisi olla selvillä siitä, millainen rakennusjärjestys lähivuosille laaditaan. On parempi olla aktiivinen, kun laatimisprosessi on käynnissä kuin vasta sitten, kun on kuultu viimeinen hyväksymiskopautus valtuuston kokouksessa ja muutosta haetaan Itä-Suomen hallinto-oikeudessa.

Kuntalaiskeskustelujen järjestämisessä tulisi kunnolla miettiä aika- ja paikka-asiat. Hyvin usein ajankohta on sellainen, ettei asianosaiset pääse paikalle. Osallisuus toteutuu, kun väkeä saadaan liikkeelle! Koulun vanhempainillassa saatiin aikaan opettavaista keskustelua koulukyytien järjestämisestä. 

Onnittelut Tuusmäelle! Kylä valittiin Etelä-Savon vuoden kyläksi 2024. Kylän motto ”Rautainen Rantasalmi – taotaan Tuusmäellä” liittyy 1500-luvulla alkaneeseen järvimalmin jalostukseen ja kunnioittaa seppien perinnettä. Onkohan muilla kylillä omia mottoja?