Kolumnit 20.9.2023 10:02

Reilusti vettä, zuklaata ja loistoristelyä

Jopi Lyytinen

"Kesä mennyt on, syksy saapuu..." Ihan nuin niinku laulunsanoja lainatakseni. Nopeasti se kesä valui pois tullakseen taas ensi kesänä takaisin. Voihan se olla, että siitä oli niin kivaa olla näilläkin kulmilla, niin tuee vaikka aikasemmin. Nam.

Männä kesän aikana sai sademittarin kippoa tyhjentää suht ahkerasti ja merkille pantavaa oli sateen määrät. Kipon lukema taitaa olla 60 mm ja toisissa 70 mm, niin reilusti yli sen ja aivan piripinnassa oli pötkö muutaman kerran. Minkä verran roiskinut jo yli.. Siitä kun pähkäilee sateen määrrä laajemmin, niin ei kukille ole enää tarvinnut välttämättä kasteluhetkiä järjestää, jos ei ole halunnut niiden märäntyä.

Suomessa tänä kesänä on keskimääräisesti satanut vettä noin 300 mm ja tämä on enemmän kuin pitkän ajan keskiarvo, joka on noin 270 mm vertailukaudella 1991 - 2020. Satteet ovat kuitennii jakautunut epätasaisesti ympäri maata, sillä esim Etelä-Suomessa on ollut paikoin hyvin kuivaa, kun taas Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla on ollut reilusti poikkeuksellisia sademääriä. Aluekohtaista hyvinkin ja jossakin on tullut vettä lyhyellä aikavälillä huimat lukemat suhteessa muualle päin Suomea. Eniten satoi Seinäjoen Ylistarossa 5 . elokuuta, päivittäisen sademäärän noustessa 90,9 mm.

Tuhon tilastoon vertaillen, omassa pihassa ollut sadepötkön täyttyminen on ollut hetkittäin samoilla linjoilla, jos mittataulukkoa kipon kuppeessa on uskominen. Vuan kuitennii, satanu on kyllä.

Kaupoissa on tapahtunut jommosta sykyilyä, sillä osin niissä jouluun virittäminen on jo alkanut. Zuklaati - ja karkkihyllyt ovat jo osin saaneet jouluista naposteltavaa kannatellakseen ja konvehtirasiaröykkiöt ovat löytäneet myös otollisille paikoille, rasian reunan hamuillessa ohikulkevien asiakkaiden ostoskorin reunaa.

Kieltämättä, aikaiseltahan tuo joulun valamistelu vaikuttaa, mutta on vastaan tullut aikaisempiakin valamisteluja, oli heinäkuu puolessa välissä ja joulunauhaa ja sun muuta joolu rillutinta oli ilmestynyt illistelemmää kaupan hyllyille. Herkimmille joulua inhoaville persoonille on voinut nousta kuume ja nenä alkanut vuotaa ihan kuin kesälunssassa. Vuan tok sitä miettii, että josko vähän myöhemmin olisi tuo homman aika.Ennättää kyllästyminen tulla ja hoo hetkellä joulupukin näkeminen saattaa joissakin laukaista kuurakettia muistuttavan suhinan ja kimpoamisen korkeuksiin ja tuskin joululaulua jollottaa kimpoillessa pitkin lähiseutuja. Onneksi ei kuitenkaan vielä joulumusakki ole vallannut humppakoneiden soittolistoja. Niissäkään ei tok mittää vikkoo ole, mutta joku harmonia sentään olisi hyvä säilyttää.

Vaan onhan Euroopassa maita, joissa jouluvire - kadut ovat jo olleet auki elokuun alusta ja aika monessa torpassa, pelekästään Suomessa, joulu on vahvasti esillä läpi vuoden jouluukuusta myöten. Toivottavasti kinkku, jos sitä syö, ei ole tammikuussa ostettuna valamiiksi tulevaan jouluaattoon, kypsä alakanee olla tai lanttulaatikko, se jo juttelee joulukuun alussa hyvän kypsymisen merkiksi. Vuan jos nuitten evväitten kaa pientä malttia jouluisessa huumassa, ni ei tarttes aattona istua vessassa kaikkia pyhiä. Toki käyp se pukki sielläin paketit ojentamassa.

Silimämunat pyörähellen ja alahuulen roikkuessa kuin pajatson kuppi, lueskelin Turun telakalla valamistuvasta uutukaisesta jättiristeilijästä, joka on varmaan omalla laillaan taideteos ja pöhhee näyte tekemisen osaamisesta. Paatista löytyy muun muassa sisäpuutarha, hervoton vesipuisto liukumäkineen, golfrata, hih, jäätanssinäyttämö, seitsemän uima-allasta ja 40 ravintolaa ja baaria. Tais sielä olla pikkunen laivakii miehistöineen, jos haluaa lähtä merille seilaamaan. Jotenkin mieleen hiipi, että minne se kohtuullisuus hävinny purkin suunnittelun ja rakentamisen suhteen. Jos nuista kaikista haluaa nauttia ja olla pollea virne naamalla koko reissun ajan, niin joutunee myymään talon ja tontin tai muun omaisuuden, jotta vyhve riittää pomppia laivalla.

Taidanpa istua kottikärriin ja annan mielkuvituksen lentee.Suattaa tulla hyvinnii hurja reissu.

Köpötellää!