Pääkirjoitus 22.2.2023 06:00

Retroliikuntaa

Markku Leskinen

Retrohiihdot järjestetään jo perinteisesti toista kertaa. Tapahtuman idea on hieno, tarkoitus on viettää hauska ulkoilupäivä vanhoilla varusteilla. Joku sanojen merkityksistä kiinnostunut varmaankin miettii tapahtuman nimen oikeellisuutta. Retro tarkoittaa varsinaisesti uusvanhaa eli jokin uusi esine matkii vanhaa tyyliä. Vintage puolestaan tarkoittaa esineitä, jotka ovat oman aikansa vanhoja esineitä. Puhekielessä retrolla tarkoitetaan jotakin vanhaa, joten eiköhän tapahtuman nimikin ole hyvä valinta. 

Kilpahiihdossa puusuksiaika päättyi Falunin 1974 MM-kisoihin, jolloin ruotsalainen Thomas Magnusson sai voittonsa lasikuitusuksilla. Lake Placidin olympialaisissa 1980 Thomas Wassberg puolestaan keksi luistella, kun Juha Mieto meni perinteisellä ja hävisi sen kuuluisan sadasosan. Olisikin hienoa, jos näitä vanhoja mestareita Suomesta ja ulkomailta saataisiin jatkossa vieraiksi Rantasalmelle.

Itselläni on vielä tallessa ensimmäiset lasikuitusukset, mutta siteisiin sopivia monoja ei kuitenkaan ole. Retrohiihtoon kuuluu myös sopiva pukeutuminen. Muistan, että minulla oli sininen tuulipuku. Hiihdossa luotan perinteiseen tyyliin. Valitettavasti hiihtämiseni on jäänyt viime vuosina todella vähälle. Jokainen voisi oman kuntonsa mukaan retroilla liikunnallisesti sen lajin ja harrastuksen parissa, joka oli lapsena ja nuorena mieluisaa. 

Näytä mainos