Kulttuuri 27.7.2022 06:00

Ruusuhovi soi jälleen!

Petteri Koskikallio

Rantasalmen puhallinorkesteriyhdistys järjestää perinteisen kesäleirinsä 25.–29.7.2022 Hotelli Ruusuhovissa Rantasalmella. Leirille osallistuu noin 70 henkeä: reilut 50 puhallinharrastajaa Rantasalmelta ja muualta Suomesta, kymmenen opettajaa sekä vapaa-ajanohjaajia.

Leiri on Rantasalmen orkesterien soittokauden avaus, joka kokoaa yhteen eri tasojen soittajat hiomaan taitojaan kesäloman jälkeen. Tällä kertaa mukana on harrastajia aivan vasta-alkajista pitkään soittaneisiin A-orkesterilaisiin. Yhteissoittoa harjoitellaan kolmessa tasossa: A, B ja C-orkesterissa. Näistä pienin eli C:n ryhmä pohjustaa syksyllä Rantasalmella täysin alkeista aloittavan alkeisorkesterin harrastuksen alkua, kun taas A-orkesterin harjoituksen keskeisimpänä kohteena on elokuun alussa Liettuaan suuntautuvan esiintymiskiertueen ohjelmiston työstäminen.

Leirille osallistuu jälleen  eri-ikäisiä soittajia. Viime vuosina aikuissoittajien osuus Rantasalmen orkesteriharrastajista on jatkanut kasvuaan, joten kesäinen treeni ja hauskanpito ei suinkaan ole ainoastaan lasten ja nuorten juttu. Tällä kertaa mukana ei ole kaikkein pienimpiä eli muskariryhmiä, mutta niiden toiminnan orkesteriyhdistys on saanut vakiinnutettua lukukausien ajalle, joten syksyllä on jälleen tiedossa muskarit Rantasalmella.

Kesäleirin päivittäinen ohjelma on varsin perinteinen. Päivään kuuluu aamulämmittelyt, orkesteriharjoituksia, soittotunteja, pienryhmäharjoituksia, säestystunteja sekä kuviomarssiharjoituksia. Marssikuvio on tällä kertaa kaikkien orkesterien yhteinen eli todella suuri. Koska leirillä harjoitellaan oman instrumentin kanssa hyvin täysipainoisesti, kaikilla soittajilla on päivittäin myös kunnon yksilösoittotunti yhdessä opettajan kanssa. Iltaisin vietetään aikaa yhdessä touhuten, uiden ja saunoen. Leirin 29.7. klo 15 järjestettävän päätöskonsertin lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tutustua harjoittelun tuloksiin myös keskiviikko- ja torstai-iltoina klo 19 järjestävissä matineaesityksissä, joiden erikoisuus on tänä vuonna A-orkesterin esiintymiset kaikissa konserteissa.  Viimevuotiseen tapaan perjantain päätöskonsertti myös striimataan, joten konsertin voi halutessaan seurata kotisohvalta joko suorana lähetyksenä tai jälkikäteen. Perjantain osalta yhteistyötä naapurin eli Rantasalmi Golfin kanssa on terästetty, sillä leirin päätöskonsertti niveltyy osaksi perjantaista yleisölle avointa Golfin järjestämää toimintaesittelyä sekä rantakalatapahtumaa.    

Tämänvuotisen puhallinleirin taloudellisia tukijoita ovat Rantasalmen kunta, Työväen Sivistysliitto, Suomen Puhallinorkesteriliitto sekä Rantasalmen Osuuspankki.

Lisätietoa:

Toiminnanjohtaja Petteri Koskikallio, pkoskikallio@gmail.com, 050 555 7672