Kulttuuri 13.7.2022 06:00

Säveltä ja Runoa kesäillassa

Sakari Ylönen / tiedote

Rantasalmen Lukion Seniorit ry järjestää Rantasalmen kirkossa jo perinteeksi muodostuneen hyväntekeväisyyskonsertin. Samalla yhdistys muistuttaa Rantasalmen lukion 60-vuotisjuhla- vuodesta. Konsertin tuottoa on jaettu lukion oppilaille vuosittain  kielikurssistipendeinä ja nyt korona-aikana muina stipendeinä.

Konsertin aloittaa Marko Ylönen soittamalla J.S. Bachin sarjan soolosellolle no 1 G-duurin. Marko on levyttänyt 1720-luvulta olevalla sellollaan kaikki Bachin soolosellosarjat. Helsingin Sanomat arvioi levyn viidellä tähdellä.

Konsertissa pianoa soittaa kaikissa duo- ja triokappaleissa Hannu Salmenkivi. Sellosarjan jälkeen soittavat Rantasalmen lukion ja Rantasalmen puhallinorkesterin nuoret taitajat: Peppi Ikonen (trumpetti), Ronja Ikonen (huilu) ja Aarni Tossavainen (baritonitorvi).

Ronja Ikonen soittaa 3-osaisen R. Bennetin kappaleen Summer Music: for Flute and Piano.  Lisäksi Ronja soittaa yhdessä Aarnin ja Hannun kanssa  C.M. von Weberin Trio op 63:sta osan Shepherd`s lament. Aarni Tossavaisen toisena kappeena on E. Llewellyn ”My Regards”. Trumpetisti Peppi Ikonen soittaa 2. osan A. Aroutiounin ”Ariasta ja Scherzosta” sekä osat 1 ja 2 T. Albinonin konsertosta trumpetille Es-duuri.

Nuorten taitajien jälkeen konsertin kolmannessa osiossa Marko Ylönen soittaa selloa, Hannu Salmenkivi pianoa ja musiikkikappaleiden välissä Lari Ylönen lausuu runoja. Lari on valittu ”Vuoden nuoreksi lausujaksi” Kajaanin runoviikolla vuonna 2002. Lari esittää muun muassa V.A. Koskenniemen, P. Haavikon, E. Leinon, P. Saaritsan ja K. Sarkian runoja. Lisäksi muun muassa T. Rautavaaran ”Isoisän olkihatun”. Marko Ylönen esittää A. Sonnisen hengellisen sävelmän ”Koska valaissee kointähtönen”, E. Melartinin ”Notturnon” ja J. Sibeliuksen ”Elegian”.

Kaikilla esiintyjillä on siteitä Rantasalmelle. Nuorten soittajien koti on täällä ja vanhempien esiintyjien vanhempia ja isovanhempia on asunut Rantasalmella.

Konsertti on Rantasalmen kirkossa 16.7.2022 klo 18.00. Lippuja 20/10€ saa ennakkoon Rantasalmen kirjastosta, ja ennen tilaisuutta ovelta.

 

Sakari Ylönen
Rantasalmen lukion seniorit ry
puheenjohtaja