Uutiset 10.7.2024 06:00

Suuri mustikka­piirakkakilpailu

Toimitus

Rantasalmen pappila, Eliel Saarisen syntymäkoti, haluaa kunnioitta suuren arkkitehdin muistoa järjestämällä Eliel Saarisen mustikkapiirakkakilpailun 27.-28. heinäkuuta. Eliel Saarinen rakasti vaimonsa Lojan leipomaa mustikkapiirakkaa, jota piti paistaa myös jouluksi. Nyt kerätään parhaita

mustikkapiirakkareseptejä ja luodaan uusia kilpailussa, jossa kolmihenkinen tuomaristo jakaa 300 €, 200 € ja 100 € palkinnot. Kilpailu on avoin kaikille, ja sen säännöt ovat ohessa.

Kilpailupiirakat tulee jättää Rantasalmen pappilaan (Pappilantie 11) joko lauantaina 27.7. klo 15-17 tai sunnuntaina 28.7. klo 9-10. Palkinnot jaetaan ja piirakat syödään Suuressa

Mustikkapiirakkajuhlassa Jumikkalan kartanolla sunnuntaina 28.7. klo 14 alkaen, jossa piirakkapalan hinta on 2 €; myyntitulot lahjoitetaan Rantasalmen nuorisotoimintaan ja ylijääneet piirakat vanhusten ja kehitysvammaisten taloihin.

I Eliel Saarisen mustikkapiirakkakilpailu 27.-28.7.2024

Säännöt

1. Kilpailun järjestää Eliel Saarisen syntymätalo, Rantasalmen Vanha pappila (Jorma Kaimio).

2. Kilpailu on avoin kaikille ikään tai kotipaikkaan katsomatta. Sama henkilö voi osallistua korkeintaan kahdella piirakalla.

3. Piirakan taikinaa tai täytettä ei rajoiteta muuten kuin että päämarjana on oltava mustikka. Kilpailuun toivotaan omia tai perittyjä reseptejä pikemmin kuin kirjoista tai lehdistä kopioituja. Kilpailuun jätettävän pyöreän piirakan halkaisijan tulee olla vähintään 20 cm, ja neliön tai suorakaiteen muotoisen piirakan koon vastata tätä. Koon ylärajana on normaali uunipelti.

4. Järjestäjä valitsee kilpailuun kolmihenkisen tuomariston.

5. Tuomariston arvioinnissa maku ratkaisee. Tuomarit voivat kiinnittää huomiota myös ulkonäköön, reseptin helppouteen ja innovatiivisuuteen.

6. Kilpailuun ei tarvitse ilmoittautua ennakkoon. Kilpailevat piirakat täytyy tuoda Rantasalmen pappilaan (Pappilantie 11) lauantaina, 27. heinäkuuta, klo 14–18 välisenä aikana. Mukana tulee seurata suppea selostus ainesosista ja valmistuksesta, erityisesti maininta, mikäli piirakka on laktoositon, gluteeniton tai vegaani. Mikäli resepti on suoraan internetistä tai tuoreesta kirjasta tai lehdestä, tulee tämä mainita. Mukaan täytyy myös jättää suljettuna leipurin nimi ja puhelinnumero. Tuomaristo arvioi seuraavana aamuna piirakat nimettöminä.

7. Kilpailussa jaetaan kolme palkintoa suuruudeltaan 300 €, 200 € ja 100 €. Tuomaristo voi päättää palkintosumman jakamisesta toisinkin.

8. Palkinnot julistetaan suuressa Mustikkapiirakkajuhlassa, joka järjestetään Jumikkalan kartanolla (Kylätie 58, Rantasalmi) sunnuntaina 28. heinäkuuta klo 13–17. Juhlassa yleisöllä on mahdollisuus ostaa ja maistaa kilpailupiirakoita (pieni pala 2 €; myös kahvia, teetä ja mehua saatavilla Siskon kahvilasta). Piirakan myyntitulot lahjoitetaan Rantasalmen nuorten harrastustoiminnalle. Mahdollisesti ylijääneet palat viedään Rantasalmen vanhusten ja kehitysvammaisten taloihin.

9. Kilpailun leipurit antavat suostumuksensa siihen, että palkittujen piirakoiden reseptit julkaistaan netissä ja tiedotusvälineissä. Kaikkia reseptejä voidaan myös käyttää mahdollisessa kirjassa, mutta sen palkkioista on sovittava erikseen.