Syksyn iloisin ja maukkain ruokakirja
Iman Gharagozlu & Leena Ahokas: Arkisafkaa 2. WSOY 2025, 208 s.
Tämä ruokakirja herättelee kiinnostusta jo iloisella kannen värityksellään, piristävää kokkailua luvassa.
Tekijät pohtivat kirjan alussa kuinka palkitsevaa ruoanlaitto on, vaikka se ei aina huvittaisikaan. He kannustavat yhteisiin ruokahetkiin ja nauttimaan ihan tavallisista lempiruoista. Kokkaamisen ilo saattaa hetkellisesti kadota heiltäkin, mutta lieden äärelle palaaminen nostaa taas hetket ruokapöydän ympärillä arjen parhaimmistoon.
Iman ja Leena opastavat kokkaajaa ”kuinka kokataan”, eli lukemaan ensin resepti kokonaan lävitse, kokoamaan ainekset ja välineet valmiiksi. Tekivät vinkkaavat hyvien välineiden valitsemisessa ja käyttämisessä. Ja tämän kaiken he tekevät hauskasti, eivät sormi pystyssä heristäen. He todellakin kannustavat kokeilemaan, rohkeutta ja iloa unohtamatta.
Kirjassa vinkataan myös ruokakaapin perusaineksista, mausteista ja yrteistä.
Kirjan reseptit on jaettu kulkemaan satokauden mukaan, eli syksystä kesään. Ohjeissa käytetään runsaasti ja monipuolisesti kasviksia, kotimaisia juureksia unohtamatta. Aterioissa käytetään myös runsaasti papuja, linssejä, siemeniä ja pähkinöitä. Juuri niitä aineksia, joita itse kunkin olisi hyvä lisäillä arkiruokiinsa. Lisukkeilla on ihan ikioma osionsa. Ohjeet ja reseptit ovat selkeitä ja ohjaavat tekijäänsä mainiosti.
Iman on kotoisin Iranista ja taitaa maustamisen salat. Aah, sitä mausteiden tuoksua ja aromeja. Mutta ei pelkoa, hän ymmärtää myös suomalaisen maun ja hitaasti heräävät tottumukset.
Itseäni houkuttavat muuan muassa yhden astian soijalohi, joka saa potkua inkivääristä, valkosipulista ja ripauksesta chiliä. Tai maistuisiko syksyä lämmittämään Imamin pyttipelti brava-kastikkeella, tai karamellitofu tai -possu. Myös persialainen appelsiini-kanapata, järvilohikiusaus, sitruunarahkapullat ja peruna-sillivati ruskistetulla voilla menevät kokeiluun, vain joitakin mainitakseni.
Kirjan kuvat ovat värikkäitä, niissä välittyy rentous ja tekemisen ilo.
Yhdessä nämä ruokavaikuttajat ovat ansiokkaasti ravistelleet ruokatottumuksiamme, kannustaneet pöydän ääressä istumiseen ja nauttimiseen. He osaavat arvostaa myös isovanhempien taitoja, karjalanpiirakat ja mummon pulla ovat arvossaan. He ilahduttavat niin nuoria ja vanhempaa väkeä ruokayllätyksillään. Nämä ruoan rakastajat on valittu 2024 ”Ruokalähettiläiksi”. Heidän ruokatarinoitaan voit seurata myös somen kanavilla.
”Psst. Riko sääntöjä ja unohda välillä vanhat tottumukset: täyttävän, ravitsevan ja maittavan aterian ei tarvitse aina sisältää lautasmallin jokaista osasta, vaan riisi, pasta tai pavut voivatkin näytellä aterialla pääroolia. Syö illalliseksi, vaikka kaksi kulhollista pastaa ja seuraavana päivänä iso kulhollinen salaattia, pannulla höyrytettyjä vihreitä papuja tai kokonainen kala sellaisenaan. Niin mekin teemme, sillä emme halua ottaa ruoanlaittoa tai syömistä liian vakavasti.” vinkkaavat Iman ja Leena.
Tämä kirja on mainio joululahja niin aloittelevalle kokkaajalle kuin innostajaksi konkarillekin.
Jatta Heinlahti