Pääkirjoitus 13.3.2024 06:00

Varovaisuutta velkaantumiseen

Markku Leskinen

Velat on maksettava. Tämä on niitä elämän karuja tosiasioita. Se koskee meitä tavallisia kansalaisia, yrityksiä ja myös kuntia. Kustannusten nousu on salakavala veijari, jonka seurauksia on vaikeaa kunnolla hahmottaa etukäteen. Inflaatio ja korkotaso ovat nyt nousussa. Alkuvuosi on jo osoittanut, että palkkaneuvotteluista tulee vaikeat ja mitä todennäköisemmin myös kalliit. 

Sote-uudistuksen kompensaatioiden loppuessa vuodesta 2024 eteenpäin kuntatalous kääntyy heikommaksi aikaisempaan verrattuna. Paineet korottaa verotusta ovat todelliset, jotta talous olisi tasapainossa. Verojen korottamisen mainehaitat ovat kuitenkin suuret, joten siihen ei monikaan kunta ole halukas. 

Rantasalmen saama julkisuus kustannuksiltaan korkeana kuntana nostatti keskustelua myös kunnanvaltuuston kokouksessa. Vesimaksujen korotuksesta päätettiin valtuustossa, koska investoinnit nostavat kustannuksia. Muutkaan huomioidut tekijät eivät olleet halvimmasta päästä, joten yhteenlaskettuna Rantasalmi sijoittui Omakotiliiton tekemässä vertailussa kalleimpien kuntien joukkoon, kun kuntakohtaisissa maksuissa ei huomioida sähköenergiaa. 

Vertailuun on suhtauduttava vakavasti, mutta myös kriittisesti. Uutisointi korosti kustannusten nousua. Yhteenvetoraportista selviää erot kuntakohtaisissa maksuissa kymmenen kalleimman ja halvimman välillä. Todelliset asumiskustannukset vaihtelevat kohteittain, joista lämmityksen osuus on suurin. Sähkölämmitys on kallista, joten lämmitysmuodolla on väliä. 

Aika näyttää, miten EU-energiatehokkuusohjeistukset tulevat vaikuttamaan vanhoihin ja uusiin asuintaloihin. Nyt näyttää siltä, että mökit jäisivät tiukimman säätelyn ulkopuolelle, jos niissä ollaan vähemmän kuin neljä kuukautta vuodessa. 

Rantasalmella on huolehdittava, että korkeille kuluille saadaan myös vastetta.