Vegaanin joulukirja
Elina Innanen Kosmos 2025
Monissa suvuissa ja ystäväpiireissä mietitään kovasti vegaanisia joulutarjottavia. Vegaanisuus tuottaa monille paljon kysymyksiä ja jopa ennakkoluuloja makujen suhteen. Joulu, tuo ihana ruokajuhla kokoaa pöydän ääreen eri ikäisiä nautiskelijoita ja monia makuja. Monille vegaanisuus on jo tuttua ja yhteistuumin saadaan joulutarjottavat koko juhlaväelle.
Nyt kaikki joulunajan maistuvimmat ja tutuimmat joulutarjottavat on koottu kansien väliin. Uusitun Vegaanin joulukirjan tekijä Elina Innanen on kokenut vegekokki ja hänen reseptejään löytyy myös ChocoChili blogissa.
Kirja on mittava kattaus joulunajan tarjottavista. Kirjasta löydät niin alkupalat, puurot, suolaiset ja makeat leivonnaiset, pääruoat, laatikot, lisukkeet, vegaaniset juustot, makeiset, juomat ja hillot. Ei siis syytä huoleen, tekijä kannustaakin heti alkulehdillään ”älä stressaa!”
Kirja opastaa ja rohkaisee muistilistallaan ja raaka-aine tietoiskullaan.
Jokainen ohje on selkeä, etenee ja opastaa kokkaaja sopivasti.
Tekijä myös muistuttaa, että monet perinteiset jouluruoat ovat alun alkujaan vegaanisia. Eli joulupöydässä on perinteisesti monta yhteistä makua niin vegaanille kuin sekasyöjällekin.
Kanttaa kokeilla vaikkapa ”jouluhummusta”, joka maistuu monien ruokien kyljessä ja voileivillä. Ihanan maun ja värin hummus saa punajuuresta. ”Lasimestarin sienet” voit valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja on myös mainio tuliainen joulun aikaan. Olen maistellut myös ”porkkalaa eli porkkanalohta”, maistuvaa sekin. Aion tarttua myös ”sipuligaleten” ohjeeseen, kuulostaa houkuttelevalta.
Pääruuista ”nyhtökaura-sieniwellington” houkuttelee kovin, samoin ”karjaton paisti”.
Useimmat joululaatikot valmistuvat helposti vegaanisina. ”Lanttulaatikko karamellisoiduilla pekaanipähkinöillä” nousee kokeilujeni kärkeen.
Lisukkeista ”paahdettu rosollikranssi” on jo perheväen suosikkilistalla.
”Manteliricottaan” sain nyt mainion ja helpon ohjeen. Vegaanisella juustotarjottimella maistuisi takuuvarmasti myös ”pippurijuusto”.
Kirjan makeassa osiossa on monia houkuttelevia herkkuja. ”Glögimarmeladit” ja ”lakritsi-suklaataatelit” aah!
Kirjan parasta antia ovat myös monet leivontaohjeet, ”jouluisesta juustokakusta”, ”viskitaatelikakkuun” ja vegaanisiin pipareihin.
Jälkiruoaksi maistuisi varmaankin ”piparkakkujäätelö” tai ”jääkarpalot ja vegaaninen kinuskikastike”!
Vielä kaiken kruunuksi juomat.
Kirja on siis suosituksen arvoinen monille kokkaajille, niin aloitteleville kuin kokeneemmillekin, niin sekasyöjillekin kuin vegaanillekin.
Kirja on myös kaunis, rauhalliset ja talviset kuvat houkuttelevat kokeilemaan ja maistelemaan.
Herkullista joulua!
Jatta Heinlahti
