Uutiset 4.5.2023 06:00

Vieraspetoja satamäärin

MIra Markkanen-Vänttinen

Rantasalmella on vuoden aikana hävitetty vieraspetoja tehokkaasti. Supikoiria ja minkkejä on pyydetty metsästäjien vapaaehtoisvoimin jo yli 300 eläintä. Helmi-vieraspetohankkeella on tällä hetkellä rahoitusta vuoden loppuun asti.

Helmi-vieraspetohankkeen tavoitteena on poistaa vieraspedot tärkeiltä linnustokohteilta ja auttaa näin taantuneiden lintulajien pesintää ja lisääntymistä, kertoo riistasuunnittelija Veijo Kröger Suomen riistakeskuksesta.

Rantasalmella Helmi-vieraspetohankkeen kohteena ovat arvokkaat lintuvesistöt Putkilahti, Kosulanlampi ja Vaahersalonlampi. Veijo Kröger kertoo, että hankkeessa on mukana viisi metsästysseuraa ja pyytäjiä on ollut yhteensä 21. Kolmen pyyntialueen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 20 000 hehtaaria.

 Vuonna 2022 Rantasalmen Helmi-kohteilta saatiin poistetuksi 74 minkkiä ja peräti 226 supikoiraa. Krögerin mukaan tulos oli todella kova, mutta ei tarkoita, että vieraspedot olisi tällä iskulla hävitetty kokonaan. Tämän vuoden puolella pyyntiä on jatkettu entistäkin tehokkaammin. Päättymässä olevan kevään loppukirin jälkeen on hankkeen osalta lyhyt pyyntitauko, ja metsästäjät jatkavat hankepyyntiä heti elokuussa.

 – Vieraspetojen pyynti on pitkäjänteistä työtä, eikä siitä voida pitää pidempiä taukoja, koska muuten kanta räjähtää taas kasvuun. Vieraspetojen pyyntiä on siis jatkettava myös tulevaisuudessa. Tämä hanke loppuu vuoden 2023 joulukuussa ja toivotaan, että rahoitus saadaan myös jatkohankkeeseen, Kröger huomioi.

Lintutuhot kuriin, työtä riittää

Vuosi 2022 oli Helmi-hankkeen ensimmäinen täysi pyyntikausi kaikilla Rantasalmen kolmella pyyntikohteella. Krögerin mukaan Rantasalmella on ollut aktiivista vieraspetopyyntiä jo aikaisemminkin, mutta hankkeen myötä syntynyt hankehenki ja pyyntikalusto ovat tehostaneet pyyntiä entisestään.

–Paikalliset metsästäjät ovat tehneet erittäin kovaa vapaaehtoistyötä taantuvien lintulajien eteen. Ilman metsästäjien panosta voivat monet taantuneet ja uhanalaiset lintulajit kadota kokonaan tältä alueelta, riistasuunnittelija kiittää.

– Jo nyt poistettu vieraspetomäärä on niin valtava, että se vaikuttaa positiivisesti linnustoon. Toisaalta työtä on vielä paljon tehtävänä, sillä suuret saalismäärät kertovat, että poistettavia vieraspetoja on edelleen suuret määrät tuhoamassa linnustoa. Suunta on kuitenkin oikea ja linnustolaskentojen sekä supikoiraindeksi laskentojen avulla päästään näkemään vieraspetopoistojen todelliset vaikutukset, riistasuunnittelija kertoi.