Seurakunta 20.12.2023 06:00

Voisiko tämä olla elämäsi joulu?

Toimitus

Elämme nyt adventin aikaa ja odotamme joulua. Joulun lähestyminen ei ole välttämättä kaikille helppoa. Se voi stressata ja luoda meille suorituspaineita. On kuitenkin hyvä muistaa, että joulupyhä tulee meille, saavutuksistamme huolimatta. 

Kaupallinen joulu näkyy joka puolella ja voi viedä meidät kauemmas niistä asioista, jotka todella merkitsevät jotain. Kulutushysteria saavuttaa huippunsa jouluna, jolloin joulun kaunis sanoma helposti jää sen varjoon. Tarvitsemmeko lisää tavaroita, vai voisiko joululahja olla mukava teko tai elämys toiselle tai kenties jotain itsetehtyä? Kuitenkaan tästäkään ei tarvitse ottaa paineita, sillä joulu on ilon juhla ja silloin saa myös nauttia erinäisistä lahjoista ja herkuista.

Joulu herättää siis monia tunteita ja ajatuksia. Monelle joulu on onnen ja perheiden yhteistä aikaa, mutta osa viettää joulun yksin. Omaa oloaan voi helpottaa puhelinsoitolla, joulukortilla tai muulla muistamisella. Joulun pyhät saa kulumaan mukavien asioiden tekemisellä, liikkumisella tai ulkoilulla, ruokailulla tai levolla. Me Rantasalmen papit olemme myös joulun aikana teidän seurakuntalaisten käytettävissänne, joten meille voi soittaa matalalla kynnyksellä, jos haluaa jutella.  

Meistä jokaista kutsutaan rauhoittamaan omaa mieltään muistamalla joulun suurta sanomaa. 2000 vuotta sitten talliin syntyi pieni vauva, meidän Vapahtajamme. Härkien heinäkaukalossa nukkui pieni Jumalan Poika. Tämä ja kulunut adventin aika kutsuvat meidät pysähtymään Ihmeen äärelle.  

Adventtikynttilät symboloivat toivoa, rauhaa, rakkautta ja iloa. Neljän kynttilän valossa voit pysähtyä ja kysyä itseltäsi neljä kysymystä. Mitä toivot tältä joululta? Miten sinä rauhoitut tänä jouluna? Mieti, mikä on sinulle rakasta. Mikä tulevassa joulussa tuo sinulle iloa? 

Paras tapa valmistautua tulevaan jouluun on siis keskittyminen olennaiseen ja silloin kannattaa pohtia, mille annamme aikamme ja varamme ja miten kohtelemme lähimmäisiämme. Nyt on myös hyvä hetki kuunnella itseä ja omaa jaksamista. Jouluna meillä on lupa levätä ja huolehtia itsestämme. 

Kappeliseurakunnan väki toivottaa sinulle rauhallista joulua ja kutsuu sinut joulun ajan tapahtumiin. Voit tulla mukaan yksin tai yhdessä jouluhartauksiin ja joulunpyhien kirkkohetkiin. Koko perhe on tervetullut kaikkiin tilaisuuksiin. Voit kuunnella myös nettiradion kautta joulujumalanpalvelukset. 

Emiliana Skoog vs. aluekappalainen & Salla Hyrkäs seurakuntapastori