Pääkirjoitus 19.3.2025 06:00

Yhdyspintoja etsimään

Markku Leskinen

Hyvinvointi- ja sivistyslautakunnan kokoukseen on tulossa Hyvinvointikertomus 2022–2025 ja suunnitelman vuosiraportti tuettuna laajalla tilastoliitteellä. Hyvinvointikertomuksen mukaan Rantasalmella väestön hyvinvoinnin taso on vaihteleva. Sosiaali- ja terveystilastoista nousevat esiin erityisesti nuorten ja ikäihmisten hyvinvointiin liittyvät haasteet. Nuorten kohdalla suurimpia ongelmia ovat lisääntynyt ylipaino, fyysisen kunnon heikentyminen sekä kasvava syrjäytymisriski. Koulutuksen ulkopuolelle jääneiden 17–24-vuotiaiden osuus on noussut huomattavasti. Lisäksi mielenterveysperusteiset työkyvyttömyyseläkkeet ovat vertailualueiden korkeimpia.

Ikäihmisten kohdalla kotona asumisen tukeminen ja omaishoidon kehittäminen ovat keskeisiä tavoitteita. Yksin asuvien 75 vuotta täyttäneiden määrä on edelleen korkea, vaikka pientä laskua on havaittavissa. Hyvinvointiraportissa suositellaankin panostuksia kotona asumisen tukemiseen ja omaishoitajien parempaan tukemiseen.

Kunnan tavoitteena on edistää hyvinvointia monialaisella yhteistyöllä Etelä-Savon hyvinvointialueen, yhdistysten ja muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi panostuksia tehdään harrastusmahdollisuuksiin, koulutukseen ja työllisyyden parantamiseen.

Kuntaliiton tuoreessa julkaisussa (Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen yhteistyö kuntien ja hyvinvointialueiden välillä, 2025) puhutaan nyt yhdyspinnoista. Yhdyspinnat tarkoittavat kahden tai useamman organisaation toiminnallisia rajapintoja ja yhteistyön paikkoja. Näitä voi esiintyä esimerkiksi kuntien ja hyvinvointialueiden välillä, mutta myös järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa. Hyvin toimivat yhdyspinnat takaavat sujuvat, oikea-aikaiset ja tarkoituksenmukaiset palvelut, jotka ovat keskeisiä palveluiden toimivuuden kannalta.

Kunnissa yhdyspintojen toteuttaminen näkyy esimerkiksi kouluterveydenhuollossa, varhaiskasvatuksessa, työllisyyspalveluissa ja ehkäisevässä päihdetyössä. Hyvinvointialueiden rooli on tukea kuntia tässä työssä ja tarjota asiantuntemusta sekä palveluja, jotka täydentävät kuntien omia toimintoja. Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen on lakisääteinen tehtävä sekä kunnille että hyvinvointialueille.

Organisaatioiden rajat ylittävä yhteistyö on käytännössä haastavaa. Riskinä on, että osapuolet keskittyvät omiin velvoitteisiinsa ja tuloksena onkin rajapintoihin törmääminen.