Autolla luistattelu aiheuttaa vaaratilanteita
Snow-driftingissä, eli luistattelussa, on kysymys auton kuljettamisesta siten, että se kulkee mahdollisimman kovalla nopeudella, suuressa luistokulmassa, välillä suuntaa muuttaen. Ilmiö on voimissaan iltaisin varsinkin kauppakeskusten pysäköintialueilla ja viikonloppuöisin kyläteillä muun tieliikenteen hiljennyttyä.
– Luistattelu vaarantaa kuljettajan lisäksi niin matkustajien kuin reitille osuvien sivullisten turvallisuuden. Aggressiivinen ajotapa ei kuulu tieliikenteeseen, muistuttaa liikennepoliisisektorin komisario Seppo Porokka.
Videoita jaetaan sosiaalisessa mediassa
Poliisin tiedossa on, että erityisesti nuoret kuljettajat kuvaavat luistattelua ja jakavat videota sosiaaliseen mediaan, myös reaaliajassa. Erityiset luistatteluun keskittyvät livelähetykset ovat saavuttaneet suosiota.
Ilmiö huolestuttaa, koska tässä tilanteessa nuorelle kuljettajalle luodaan paineita esitellä omia autonkäsittelytaitoja. Aikaisemmin on puhuttu, että takapenkkiläiset yllyttävät, ja miten kuljettajan pitäisi suhtautua tähän asiaan. Nyt tilanne voi olla sellainen, että luistattelijaa seurataan takaa toisella autolla ja tapahtumaa jaetaan suorana sosiaaliseen mediaan. Tällöin kuljettajalle voi syntyä kovia paineita ajaa luistatellen tai muuten näyttävästi ja riski ylittää omat taidot on suuri.
Luistattelu voi johtaa ajokieltoon
Poliisi haluaa herätellä huoltajia olemaan entistä kiinnostuneempia lastensa tekemisistä ja liikenneturvallisuuteen liittyvistä asenteista.
– Luistattelu kertoo piittaamattomasta ja liikenneturvallisuutta vaarantavasta ajotavasta varsinkin, kun puhutaan taajamassa tapahtuvasta ajosta. Seuraamuksena on vähintään sakko ja hyvin monesti lisäksi ajokielto, komisario Porokka kertoo.
Monelle luistattelijalle ajokiellon kesto tulee ikävänä yllätyksenä. Edellä kuvatuissa luistattelutapauksissa lain säätämä ajokielto on vähintään yhden kuukauden ja korkeintaan kuusi kuukautta. Ajokiellon kestoon vaikuttavat luistattelusta annetun sakon suuruus ja kuljettajan aiemmat ajokiellot.
– Ammattiautoilijoille ajokielto voi merkitä työpaikan menetystä tai esimerkiksi lomautusta autonkuljettajan tehtävistä ja siten taloudellisia menetyksiä ajokiellon ajaksi, kertoo lupavalvontayksikön johtaja, ylikomisario Risto Jääskeläinen ja jatkaa:
–Nuoret kuljettajat joutuvat myös ajokorttilaissa säädetyin edellytyksin suorittamaan ajokiellon aikana riskikäyttäytymistä ja sen vaikutuksia liikenneturvallisuuteen käsittelevän lisäkoulutuksen, joka on maksullinen. Koulutusta antavat autokoulut.
Tiedote: Itä-Suomen Poliisi