Pääkirjoitus 4.9.2024 06:00

Budjettiriihipelkoja

Markku Leskinen

Rantasalmen paloaseman uudisrakennuksen yllä leijuu mustia pilviä. Suomen hallituksen tavoitteena on leikata menoja ja sieltä ELOISAankin kohdistuvat säästöpaineet ovat kovat. Budjettiriihen tuloksista saadaan pian tietoa. Pelastuslaitoksen arvoiksi kerrotaan laatusanat inhimillisesti, ammatillisesti ja luotettavasti. Toiminnan ydin kiteytetään muotoon ”turvallinen ja kriisinkestävä Suomi”. Jos paloasemahanke siirtyy eteenpäin, niin alueellinen luotettavuus ei silloin toteudu Rantasalmella. Vanhan paloaseman kanssa ei pärjätä pitkään. 

Hyvinvointialueen tilanne on rantasalmelaisittain katsottuna huolestuttava. Lähipalveluihin saatavuuteen tulee varmasti heikennyksiä. Ne vaikuttavat eniten niihin, jotka eivät taloudellisesti pysty hakeutumaan yksityiselle sektorille. 

Eloisan kotisivuilla on runsaasti tietoa siitä, miten tulee toimia eri tilanteissa. Moni iäkkäämpi ei pääse käsiksi näihin tietoihin, joten omaisten tehtäväksi tulee koota ja tulostaa tärkeimmät ohjeet. Tämäkään ei välttämättä riitä, koska ohjeet ovat usein nuoremmillekin hankalia. Eloisan palveluihin tulisi siis tutustua etukäteen, jotta tarpeen ilmetessä ei tarvitsisi opetella tilanteeseen sopivaa toimintatapaa.

Digitaalisten palveluiden käyttöliittymät vaihtelevat ja ovat tyypillisesti hankalia, kun tietorakenne on laaja. Se tarkoittaa, että käyttäjän tulee osata klikkailla itsensä monen alasivun äärelle, jotta tarvittu tieto löytyy. Käsitteelliset rakenteet edellyttävät sanaston tuntemusta, jotta polulla eteneminen onnistuu. 

Suora henkilökohtainen asiointi on aina asiakkaalle helpompi tilanne, koska siinä voi kysyä ja saada vastauksia saman tien. Digimaailmassa erilaiset chatit eli kirjoita kysymys, me vastaamme -laatikot toimivat, jos osaa kysyä oikeilla avainsanoilla. Tekoälyn tuella automaattisesti tuotetut vastaukset osuvat varsin usein kohdalleen yleisissä ongelmatilanteissa ja huonommin yksilöllisissä tilanteissa. Digitaalisuuden kehittyminen antaa myös uusia mahdollisuuksia, kuten esimerkiksi tämän lehden hammaslääkärijutussa kuvataan. 

Syksy saapuu hiljalleen ja  on aika muistaa varoa hirviä. Alla oleva kuva on tehty tekoälyä hyödyntämällä.