Ikääntymisen vaikutukset ajokykyyn
Liikenteessä ajoneuvon kuljettajana tulee olla ajokykyinen kaikissa tilanteissa. Ajovuodet tuovat mukanaan kokemusta ja varmuutta ajamiseen, mutta vuosien karttuessa aistit ja reaktiokyky alkavat heiketä.
Ikääntymisen myötä mahdolliset sairaudet ja muut ajokykyä heikentävät seikat yleistyvät. Jos henkilö menettää ajokykynsä kokonaan, niin terveydenhuoltoviranomaisilla on velvollisuus ja eräissä tapauksissa oikeus ilmoittaa asiasta poliisille, joka ottaa kyseisen asian käsittelyyn.
Joskus ajokyky heikkenee, mutta henkilö täyttää edelleen ajokorttilain mukaiset terveysvaatimukset ja hän saa jatkaa autoilemista. Tuolloin henkilön itsensä pitää suunnitella autolla liikkumisensa siten, että hän pystyy heikentyneestä ajokyvystä huolimatta autoilemaan turvallisesti;
- Vältä vaikeita liikenneolosuhteita valitsemalla sopivia ajoreittejä ja sijoita ajaminen ruuhka-aikojen ulkopuolelle.
- Vieraassa ympäristössä laadi matkasuunnitelma karttoja ja navigointilaitteita apuna käyttäen.
- Seuraa säätiedotuksia ja vältä huonolla kelillä ajamista.
- Huolehdi, että ajoneuvon tuulilasi ja ikkunat, sekä peilit ja valot ovat puhtaat.
- Pidä edellä ajavaan riittävän pitkä turvaväli, vähennä tarvittaessa ajonopeutta ja varaa matkaan riittävästi aikaa. Tauota ajoasi.
- Jos käytät lääkkeitä selvitä niiden vaikutus ajokykyyn. Liikenteessä moni sairaus on hoitamattomana haitallisempi kuin lääkkeillä oikein hoidettuna.
- Tarkista näkökykysi säännöllisesti ja huolehdi, että silmälasisi ovat puhtaat.
- Lähde liikkeelle vain virkeänä ja hyvävointisena.
Jos lähipiirissänne on henkilö, jonka ajokyvystä olette huolissanne, niin ottaa asia avoimesti puheeksi henkilön itsensä kanssa ja mahdollisesti häntä hoitavan lääkärin kanssa. Pohtikaa ovatko edellä mainitut kahdeksan toimenpidettä riittäviä turvallisen autoilun varmistamiseksi tai onko olemassa korvaavia ”kuljetuspalveluja”, joissa henkilö voi siirtyä kuljettajasta matkustajaksi.
Poliisi