Juhlaa ja viheliäisiä ongelmia-2
Rantasalmen Osuuspankki juhlii pitkää tavaltaan, 120-vuotta on kunnioitettava ikä mille tahansa yritykselle. Erinomainen lisä tapahtumiin on Eliel Saarisen syntymän 150-vuotisjuhla. On hienoa, että Rantasalmelta on löytynyt ihmisiä, jotka toteuttavat tämän juhlan. Voisikohan tapahtumasta syntyä uusi perinne? Eliel Saarinen -seminaari voisi olla arkkitehtien kesäseminaari.
Lipposmarkkinat on merkittävä kesätapahtuma. Paikalle saapuu 36 myyjää tai kojunpitäjää. Kylätie muuttuu kävelykaduksi. Rantasalmen Yrittäjäyhdistys ansaitsee jälleen kerran suuret kiitokset tapahtuman organisoimisesta. Puheenjohtaja Jari Pylväinen nostaa esille sen tuhannen taalan kysymyksen, että mistä saadaan uutta työvoimaa Rantasalmelle? Vuokra-asuntotilanne on Rantasalmella haastava. Matkailupalveluiden kausiluonteen takia vuokra-asuntoja tarvitaan, jotta nämä työntekijät voisivat tulla töihin sesongin ajaksi. Myös puutarha-alalla ja teollisuudessa tarvitaan työntekijöitä, jotka tarvitsevat vuokra-asuntoja.
Käytännössä toteutunut asuntotilanne on kunnan ja yksityisen omistuksen yhteistyön tulos. Asunto-osakeyhtiöt kannattaa pitää hyvässä kunnossa ja huolehtia kunnostuksista. Juuri nyt ennen vuotta 2019 perustettujen taloyhtiöiden on muistettava ilmoittaa osakeluettelonsa Maanmittauslaitoksen huoneistotietojärjestelmään. Etelä-Savossa tämän on tehnyt vasta hieman yli puolet taloyhtiöistä. Ilmoituksen voi tehdä ilmaiseksi vuoden loppuun mennessä, minkä jälkeen siitä tulee maksullista.
On yrityksen onni, jos löytää hyvän työntekijän. Valitettavasti havainnot ja puheet vastavalmistuneiden perustaitojen hallitsemattomuudesta ovat yleistyneet. On esimerkiksi sanottu, että jo työajan ymmärtäminen teettää haastetta. Syitä tilanteeseen on varmasti monia, joten tilanteen kohentamiseen ei ole helppo löytää ratkaisuja.
On myös sanottu, että jotkin ongelmat ovat viheliäitä ratkaista (engl. wicked problems). Maaseutukuntien kuihtuminen, uusien työpaikkojen luominen, asuntotilanteen ratkaiseminen, nuorten ammattitaito ja työmoraali, palveluiden muuttuminen oma-asioinniksi, ym. tekevät maaseutukuntien elinvoimaisuuden edistämisen ratkaisemisesta viheliäisen ongelmakokonaisuuden.
Yritykset tilanteen kohentamiseksi paikkaamalla yhtä reikää -työtapa, jatkamalla mattoa toista päätä purkamalla ja pään laittaminen pensaaseen mukainen ei-koske minua -ajattelu eivät tosiaankaan paranna tilannetta.
En keksi muuta tietä eteenpäin kuin vuoropuhelun ja yhteistyön edistämisen, jotta usko kunnan menestymiseen säilyy korkealla. Tarvitaan yhteistä tahtoa ja halua ratkaista eteen tulevat haasteet.
PS. Tervetuloa piipahtamaan lehden toimituksessa markkinapäivänä!