Käpy kannustaa ja innostaa lukemaan
Lukukoira Käpy odottelee Rantasalmen kirjastossa asiakkaita emäntänsä, kirjastonjohtaja Marjut Vainion kanssa. Heinäkuinen arkipäivä ja lämmin aurinkoinen sää ei saa kuitenkaan ihmisiä sisätiloihin. Käpy-tyttösen tunnin pituinen vastaanottoaika näyttää kuluvan tällä kertaa loppuun ilman ensimmäistäkään asiakasta, kunnes aivan viimetipassa paikalle ilmestyy poika äitinsä kanssa ja Käpy pääsee töihin.
Käpy on nuori kaksivuotias tyttökoira ja on suorittanut Kennelliiton koulutuksen tehtäväänsä.
– Kursseja on harvemmin täällä päin, joten me käytiin sellaisella Siilinjärvellä viime talvena. Kaksipäiväinen koulutus sisälsi teoriaa – siis minua koulutettiin – ei Käpyä vaan häntä testattiin harjoitellussa tilanteessa.
Käpy läpäisi testit ja on aloittanut tänä kesänä ”työnsä” Rantasalmen kirjaston virallisena lukukoirana. Ensimmäinen vastaanotto hänellä oli kesäkuussa. Heinäkuun helteillä Käpy oli innostamassa lapsia lukemaan toista kertaa.
Lukukoira ei siis osaa lukea eikä se lue lapsille kirjastossa? kysyy toimittaja ilkikurillaan.
– Ei vaikka kyllä Käpy katselee ja näköjään maistelisikin kirjoja mielellään, Marjut naurahtaa, kun Käpy tarttuu liiankin hanakasti kiinni edessään sohvalla avoinna olevaan kissa-aiheiseen lasten kuvakirjaan.
Lukukoiran tehtävänä on kannustaa ja innostaa lukemaan. Koira rentouttaa lukijaa ja lievittää stressiä. Koira ei arvostele eikä huomauttele virheistä, hitaudesta tai epäröinnistä.
Marjut muistuttaa, että lukukoiria ei kouluteta yksin lapsia varten.
– Lukukoiran asiakkaana voivat olla myös aikuiset esimerkiksi maahanmuuttajataustaiset, kehitysvammaiset tai muistisairaat. Meillä ei täällä ole käynyt vielä muita kuin lapsiasiakkaita.
Mistä sitten idea lukukoiran hankkimisesta ja kouluttamisesta?
– Idea ja innostus oman lukukoiran hankkimiseksi syttyi, kun lukukoira Hatti Juvalta vieraili meidän kirjastossa. Olen itse aika innostunut eläinavusteisesta toiminnasta laajemminkin ja suoritin sitä varten koira-avusteisen pedagokiikan perusteet -tutkinnon ennen kuin lähdin lukukoirakoulutukseen.
Lukukoirakoulutuksen lisäksi Marjut on suorittanut Käpynsä kanssa myös Kellelliiton kaverikoirakoulutuksen.
– En ole kuitenkaan voinut aloittaa Kävyn kanssa sitä toimintaa täällä, koska niissä tilanteissa pitää olla aina vähintään kaksi koiraa ja niiden pitää olla saman kattojärjestön hyväksymiä. Kennelliiton lisäksi kaverikoiria kouluttaa myös Mieli ry.
Marjutin mielestä on pelkästään hyvä, että on olemassa selvät pelisäännöt eläinten käytöstä erilaisissa tehtävissä.
– Aina pitää mennä turvallisuus edellä, mikä tarkoittaa myös tässä tapauksessa myös eläimen huomioimista. Pitää osata lukea koiraa, kun se on väsynyt. Omasta koirasta olen huomannut – kun se on ollut minulla töissä mukana – että se on päivän jälkeen ihan väsynyt.
Millainen koira sopiin lukukoiraksi?
– Tärkeintä on, että koiralla on sosiaaliset taidot ihmisiä ja muita koiria kohtaan. Käpy on siinä mielessä hyvä tähän hommaan, että se ei ole liian tyrkky, mutta tykkää kuitenkin huomiosta ja rapsutuksesta.
Marjut on totutellut koiraansa pennusta lähtien vieraisiin ihmisiin pitämällä sitä mukana töissä.
– Itse asiassa, kun etsin koiraa, toiveena olisi löytää sellainen yksilö, joka sopisi lukukoiraksi ja saisin hänestä työkaveri. Nuoreksi koiraksi Käpy onkin hyvin rauhallinen eikä kavahda ventovieraankaan ihmisen lähestymistä.
Käpy-koiran lukutunnit jatkuvat kirjastossa ja niistä ilmoitellaan erikseen. Marjut on suunnitellut vierailevansa koiransa kanssa myös koulussa.