Keskusteluja tarvitaan
Ääneen sanottu oma mielipide asiasta kuin asiasta avaa mahdollisuuden keskustelulle. Joku toinen voi olla samaa mieltä ja toinen voi olla myös eri mieltä. On myös niitä, jotka eivät ole asiasta mitään mieltä. Avoin keskustelu tärkeistä asioista ei ole helppoa kotipiirissä eikä se helppoa, jos sattuu olemaan jonkin tahon (mm. viranomaisorganisaatio, yritys, aateryhmä) edustaja.
Rantasalmella on opeteltu arvokeskustelua pitkin kevättä. Tapahtumat eivät vielä olleet yleisömenestyksiä. Kunnan brändityö tunnisti jo esimerkiksi ympäristöön liittyvät arvot. Arvojen mukainen toiminta kohtaa käytännössä kilpailevia arvoja, joista kovat taloudelliset arvot hyvin usein yliajavat pehmeämmät arvot ja arvostukset.
Äänestäjät jättävät yleensä edustajansa rauhaan. Aika harva tavan kansalainen jaksaa yrittää ohjata päättäjiä kunnassa, seurakunnassa, hyvinvointialueella, eduskunnassa tai EU-parlamentissa vaalien jälkeen. Tärkeistä asioista keskustelu ja tärkeiden asiain edistäminen on kuitenkin demokratiaan kuuluva oikeus ja myös velvollisuus. Äänessä olemalla voi vaikuttaa lopputulokseen. Voi olla, ettei lopputulos ole oman kannan mukainen. Silloin voi todeta, että ainakin yritin.
Erilaisten mielipiteiden sietäminen ei ole helppoa. Aktivismi saattaa suututtaakin. Suvaitsevuutta tarvitaan, vaikkakin kaikki mielipiteet eivät ole hyväksyttäviä. Omankädenoikeuteen ei tule kenenkään ryhtyä. Avoin keskustelu on aina tilaisuus oppia uutta. Keskustelukulttuurin elvyttämiselle Rantasalmella olisi nyt tarvetta ja tilaisuus.