Pääkirjoitus 2.5.2024 06:00

Kiireitä kunnassa

Markku Leskinen

Rantasalmelle on tullut lisähaasteita käyttämänsä tilitoimiston takia. Kuntalaskenta Oy ei ole vieläkään toimittanut tilinpäätöksen tekemiseen vaadittavia asiakirjoja. Viivästymisen takia myös tulevan vuoden suunnittelu siirtyy eteenpäin. 

Kuntataloudessa tapahtuu nyt suuria muutoksia. Rantasalmenkin tulisi varautua hyvinvointialueuudistuksen seurauksena muutoksiin sote-kiinteistöjen vuokrasopimuksissa. Vuokriin kohdistuu Eloisan suunnalta enemmän lasku- kuin nostopaineita.  

Keskeinen uusi velvoite kunnille on työelämäpalveluiden siirtyminen TE-keskuksilta kunnille vuoden 2025 alussa. Tähän tulee myös varautua mahdollisimman perusteellisesti. 

Rantasalmi kuuluu niihin kuntiin, joissa eläkeläisten osuus on suuri. Vuoden 2023 tilaston mukaan Rantasalmella oli 1236 yli 65-vuotiasta asukasta. Se on 38 % kunnan asukkaiden lukumäärästä (3213). Vastaavasti kasvatuksen ja opetuksen piirissä (alle 19-vuotiaita) oli 485 lasta tai nuorta (15 %). 

TE-palveluiden kunnallistamispäätös on erittäin merkittävä muutos. TE-palveluiden kuntakokeilun arviointiraportin mukaan työelämäpalvelut on kunnallistettu ainoastaan Tanskassa (Valtioneuvoston selvitys- ja tutkimustoiminnan julkaisusarja 2024:3, s. 17). Itse kokeilun tulokset jäivät vähäisiksi. 

Raportin myötä alettaneen puhua työllisyyden edistämisessä ekosysteemisestä kulttuurista.  Vastaavaa systeemistä ajattelua on kehitelty jo pitkään, esimerkkinä terveydenhuollossa biopsykososiaalinen malli asiakkaan kokonaisvaltaisesta tarkastelusta. Tähän kun lisätään kulttuurinen ulottuvuus, niin ollaan jo hyvin monitahoisten, yksilöllisten ja paikallisesti  kietoutuvien systeemien verkostossa. 

Kunnan päättäjät ovat haastavan tehtävän edessä miettiessään TE-palveluja, jotka todella toimivat. Tehtävässä onnistuminen on välttämätöntä. Muuten yritykset muuttavat tai kasvavat muualle.