Kohti uusia tukiehtoja
Vuoden 2023 alusta alkaa maataloushallinnossa uusien tukiehtojen aikakausi, kun siirrymme toteuttamaan Cap27-suunnitelmaa. Hallinto saa uusien tukiehtojen koulutusta nyt syksyllä, ja viljelijöiden koulutukset alkavat pääsääntöisesti vuodenvaihteen jälkeen. On kuitenkin asioita, joita viljelijöiden on hyvä tietää jo tämän vuoden puolella.
Yksi iso byrokratiaa helpottava muutos on tukioikeuksien poistuminen 1.1.2023 alkaen. Jatkossa oikeus EU:n suoriin tukiin on suoraan kytköksissä hallinnassa olevaan maatalousmaahan, eikä tukioikeuksia siis enää tarvita eikä niitä edes ole olemassa. Suoria peltotukia tulevalla kaudella ovat perustulotuki, ekojärjestelmän tuki, uudelleenjakotuki, EU:n nuoren viljelijän tuki ja tietyt tuotantosidonnaiset tuet (nykyinen peltokasvipalkkio). Suoria tukia saadakseen tulee noudattaa ehdollisuuden ehtoja, mutta korvauskelpoisuutta lohkoilta ei vaadita. Suoria tukia voi saada siis myös raivioille. Tukioikeuksien osalta oleellinen tämän hetken asia on, että vuokrasopimuksia uusittaessa tai peltokauppoja tehdessä ei tukioikeuksien siirtoja tehdä enää missään muodossa.
Toinen ajankohtainen asia ovat raiviopellot. 1.1.2023 jälkeen raivattavalle uudelle pellolle tulee pysyvän nurmen vaatimus. Tämä koskee kaikkia maalajeja, ei siis pelkästään turvemaita. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että EU:n suoriin tukiin oikeuttavaa peltoa voidaan kyllä raivata myöhemminkin, mutta pellon on oltava koko ajan nurmipeitteistä. Nurmi voidaan uusia suorakylvämällä tai kevennetyn muokkauksen avulla, mutta ei kyntämällä.
31.12.2022 mennessä pelloksi raivattuja aloja pysyvän nurmen vaatimus ei koske. Vuoden 2022 puolella pelloksi raivattu alue ilmoitetaan vuoden 2023 tukihakemuksella pelloksi, eli totuttuun tapaan lohko perustetaan ensin Vipun peruslohkomuutos-osiossa. Tukihakemuksella ilmoitettujen lohkojen perusedellytys on, että lohkot ovat viljelyskelpoista maata koko kalenterivuoden, eli koko ajanjakson 1.1.-31.12. Raivioiden kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että pelloksi ilmoitetulta alalta on poistettu kannot ja risut, ja maa on tasoitettu peltoviljelyyn sopivaksi jo ennen vuodenvaihdetta. Kevään viljelytoimien tulee onnistua tavanomaisilla peltoviljelykoneilla.
Muihin tukiehtomuutoksiin palataan tulevissa koulutuksissa.