Uutiset 24.1.2024 06:00

Metsävaratietoja päivitetään nyt hakkuukoneilta saatavilla tiedoilla

Toimitus

Suomen metsäkeskus on sopinut metsäalan organisaatioiden kanssa merkittävästä yhteistyöstä metsävaratietojen päivityksessä. Metsissä puuta korjaavat hakkuukoneet välittävät nyt Metsäkeskukseen tietoa hakkuun rajauksesta, toteutustavasta ja ajankohdasta. Näiden tietojen avulla Metsäkeskus voi pitää metsävaratietoja entistä paremmin ajan tasalla, mistä on hyötyä metsänomistajille ja koko metsäalalle.

Hakkuukoneilta saatavat tiedot hakkuun rajauksesta, toteutustavasta ja ajankohdasta parantavat metsävaratietojen laatua ja ajantasaisuutta. Toteutustieto tehdystä hakkuusta päivittyy suoraan Metsäkeskuksen metsävaratietoihin ja siitä eri palveluihin pienellä viiveellä. 

Metsänomistajat pääsevät katsomaan omien metsiensä tietoja kirjautumalla Metsäkeskuksen Metsään.fi-palveluun. Hakkuukonetiedolla päivitetyt metsävarakuviot ovat saatavissa myös Metsäkeskuksen tarjoamana avoimena metsä- ja luontotietona.  

– Tietojen välittämiseen on aina metsänomistajan suostumus, joka vahvistetaan puukaupan yhteydessä. Metsäkeskus ei saa tietoonsa hakkuulta kertyvää puumäärää. Hakkuualalle jäävä puusto sekä tulevaisuuden toimenpide-ehdotukset tuotetaan laskentamallien avulla, kertoo metsätiedon palvelupäällikkö Jussi Lappalainen Suomen metsäkeskuksesta. 

Ajantasainen tieto tuo hyötyä koko metsäalalle  

Metsävaratietojen ajantasaisuudesta hyötyvät niin metsänomistajat kuin metsäalan organisaatiotkin. Metsänomistajat ja toimijat voivat hyödyntää ajantasaista tietoa esimerkiksi metsänhoidon ja puunkorjuun suunnittelussa sekä erilaisissa metsälaskelmissa.  

– Hakkuukoneilta saatava tieto mahdollistaa myös metsävaratiedon tuotannon eri vaiheiden automatisoinnin. Tämä säästää julkisin varoin tuotetun metsävaratiedon kustannuksia, Lappalainen kertoo.  

Hakkuukonetietoa Metsäkeskukseen toimittavat tällä hetkellä Metsähallitus, Metsä Group, Stora Enso, UPM ja Versowood. Metsäkeskus on vastaanottanut tähän mennessä tietoa yli 200 000 hehtaarin alalta. Hakkuukonetietoa on toimitettu Metsäkeskukseen vuoden 2022 syksystä saakka ja tavoitteena on saada lisää metsäalan organisaatioita mukaan toimittamaan tietoja.  

Puustotietoihin ja toimenpide-ehdotuksiin myös muutoksia 

Metsäkeskus on ottanut puuston kasvun ja toimenpide-ehdotusten laskennassa käyttöön uuden laskentamallin, jossa huomioidaan puuston järeyden lisäksi myös puuston ikä hyvän metsänhoidon suositusten mukaisesti.  

– Tähän muutokseen päädyttiin, koska palautteen ja maastohavaintojen perusteella uudistushakkuuehdotuksia on tullut melko nuoriin ja nopeasti järeytyneisiin metsiin, joissa uudistushakkuu ei ole vielä taloudellisesti järkevää, Lappalainen kertoo. 

Muutoksen seurauksena osalla metsävarakuvioista uudistushakkuuehdotus on siirtynyt myöhäisempään ajankohtaan, tai sen sijasta metsävarakuviolle ehdotetaankin harvennusta, eikä vielä uudistushakkuuta. 

Nyt myös metsävaratiedoissa olevalle puustohilalle lasketaan vuosittain puuston nykytilanne. Puustohila on 16 x 16 metrin ruudukko, jota käytetään kaukokartoituksena kerätyn metsävaratiedon perusyksikkönä. Tähän saakka hilan puustotiedot ovat olleet vain inventointihetkeltä, mutta nyt tiedot päivitetään kasvun ja toteutuneiden toimenpiteiden mukaan.